Nakon nereda u Elku

Poljska policija počela je da nadzire sve orijentalne restorane brze hrane u Poljskoj poslije nereda u poljskom gradu Elku kada je zbog ubistva poljskog mladića u novogodišnjoj noći masa demolirala ćevabdžinicu Princ Kebab.

Nekoliko stotina žitelja Elka demoliralo je u nedjelju ćevabdžinicu čiji je kuvar, državljanin Tunisa, optužen zajedno sa vlasnikom Alžircem da je ubio nožem 21-godišnjeg Danijela R. zato što je bježao sa dve ukradene coca cole. Grupa ljudi napala je i policiju i sinoć su se u tom gradu na sjevero-istoku Poljske ponovili manji izgredi.
Policija je sinoć uhapsila jednog 25-godišnjeg Poljaka zato što je gađao kamenicama ćevabdžinicu i policiju ispred nje ali nisu intervenisali kada su na bar i policajce letjele plastične flaše, javlja poljska televizija Polsat.
Policija je od ponedjeljka popodne pojačala patrole ispred ćevabdžinica u cijeloj zemlji i dobila je naređenje da prati da li se ispred njih okuplja veći broj ljudi.
"Postoje bojazni da će krenuti napadi na Turke, Tunišane i druge sa Orijenta kao osveta za smrt mladića iz Elka. U ovakvim slučajevima nepotrebna agresija može da eksplodira neočekivano i munjevito. Ne možemo da krijemo da je moguć linč stranaca kao osveta i u drugima krajevima Poljske", kazao je za poljski tabloid Fakt neimenovani izvor iz policije.
Ulje na vatru dolila je i izjava poljskog ministra unutrašnjih poslova Marijuša Blaščaka koji je o grafitima mržnje protiv islama i muslimana na demoliranoj ćevabdžinici u Elku novinarima kazao da je to normalno i očekivano zato što Poljaci vide šta se dešava i kako se ponašaju muslimani i izbjeglice na Zapadu.