Magazin Time

Magazin Time je objavio listu najjeftinijih zemalja za život, a na njoj se našlo i Kosovo.

Naša zemlja je na 3. mjestu, na listi 50 zemalja, a Time je standarde u ovim zemljama usporedio s životom u New Yorku. Uspoređene su četiri kategorije – kupovna moć u odnosu na platu, cijena iznajmljivanja stanova, cijena namirnica, te cijene prijevoza, restorana, u prodavnicima te naplatnu vrijednost usluga.
 
Za Kosovo su naveli da je prva kategorija za 33.8 posto manja, cijene stanova za iznajmljivanje su skoro 91.5 posto niže, namirnice više od 75.8 posto jeftinije, a usluge i restorani skoro 72.6 posto “jeftiniji”.
 
“Kosovo je istočnoevropska država koja graniči s Srbijom, Albanijom i Makedonijom, i u kojoj živi 1,9 miliona ljudi. Na Kosovo su mineralna bogatstva i građevinarstvo glavne industrije. Kada je riječ o troškovima, Kosovo je na listi među najboljima, a u glavnom gradu Prištini, kombinovani mjesečni trošak iznajmljivanja stanova i drugih troškova iznosi od 600-700 dolara”, navodi magazin Time.
 
Uz Kosovo, na listi su se našle i druge balkanske zemlje: Hrvatska (47. mjesto), Slovenija (36. mjesto), Albanija (27. mjesto), Crna Gora (26. mjesto), Srbija (18. mjesto), Makedonija (10. mjesto) i Bosna i Hercegovina na 11. mjestu.
 
Zemlja u kojoj su životni troškovi najjeftiniji, prema pisanju Timea, jeste Južna Afrika.