Prijetnja ministra

Portal AWD news objavio lažnu prijetnju Izraela nuklearnim napadom na Pakistan ako ta zemlja pošalje trupe u Siriju.

Lažna vijest da je bivši izraelski ministar zaprijetio Pakistanu nuklearnim napadom izazvala je sukob putem Twitera te dvije zemlje, koje nemaju diplomatske odnose.
Internetska stranica AWD news objavila je vijest da je bivši ministar odbrane Izraela Moshe Ya'alon zaprijetio da će nuklearnim oružjem napasti Pakistan ako pošalje svoje snage u Siriju.
Pakistanski ministar odbrane Khawaja Asif odmah je reagirao porukom objavljenom na Twitteru da Pakistan također posjeduje nuklearno oružje.
Nešto kasnije je izraelsko Ministarstvo odbrane poslalo saopćenje da je vijest sa stranice AWD news "potpuno izmišljena". Potvrđeno je i da je u pitanju stranica koja objavljuje lažne vijesti.

Ranije prijetnje

Procjenjuje se da je Izrael jedina zemlja koja posjeduje nuklearno oružje na Bliskom istoku iako to izraelske vlasti ne priznaju zvanično.
Pakistan ima nuklearno oružje od 1998. godine. Ta zemlja nastoji svojim nuklearnim arsenalom nadjačati vojnu snagu susjedne Indije, koja također posjeduje nuklearno oružje.
Ministar Asif je toj zemlji u oktobru ove godine uputio prijetnju atomskom bombom.
"Nismo napravili atomsku bombu da bismo je držali u izlogu. Ako bude neophodno, iskoristit ćemo bombu i uništiti Indiju", kazao je Asif nakon pograničnog sukoba koji se desio u septembru.