Najznačajniji praznik u katoličkom svijetu

Ovo je jedan od najznačajnijih praznika u katoličkom, odnosno hrišćanskom svijetu.

Dan Isusovog rođenja, Božić, obilježava se danas širom svijeta, a to je jedan od najznačajnijih praznika u katoličkom, odnosno hrišćanskom svijetu.
Božić, 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.
U hrišćanstvu se vjeruje kako je Kristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i kako je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.
Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa sinom Božjim, Marijom i Josipom, klanjaju se na Božić vjernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Tri božićne mise

Božić se počeo obilježavati u Rimu u četvrtom stoljeću i to 25. decembra, mada se pouzdano ne zna datum Isusovog rođenja.
Na taj dan su Rimljani slavili Sol Invictus, odnosno rođendan Nepobjedivog Sunca, te se pretpostavlja kako je proslava Božića na taj dan nastavak tradicije blagdana.
Na Božić se služe tri božićne mise, prva je noć uoči Božića, ponoćka, potom zornica koja slavi dolazak Krista, a na sam dan Božića se slavi glavna pučka misa.
Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalemska patrijaršija i Sveta Gora ovaj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.