Kriza odnosa

Upozorenje se odnosi na preostale i Ruse koji dolaze u Tursku privatnim aranžmanom.

Ruska federalna turistička agencija u srijedu je objavila upozorenje da pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) planiraju otimati ruske građane u Turskoj, prenose agencije.
Turske vlasti krive ISIL za bombaški napad u srcu istanbulskog turističkog distrikta ranije ovog mjeseca u kojem je poginulo deset Nijemaca, u seriji smrtonosnih napada za koje se navodi kako su djelo oružane grupe.
"Kako navode kompetentne agencije, lideri terorističke grupe ISIL planiraju uzeti taoce ruske građane koji se nalaze u Turskoj. Taoci se mogu prebaciti na teritorije koje koriste militanti gdje se mogu izvoditi javna pogubljenja i koristiti zarobljenike kao žive štitove u borbama protiv sirijske Vlade i koalicijskih snaga", navodi se u saopćenju ruske agencije.
"Stoga skrećemo pažnju na sve nezavisne turiste koji odlaze za Tursku na neophodnost poduzimanja svih mogućih mjera da osiguraju ličnu sigurnost."
Turska je godinama bila najtraženija destinacija ruskih turista, no to je prestalo nakon obaranja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici, a koji su oborili turski borbeni avioni u novembru prošle godine.
Upozorenje se odnosi na preostale i Ruse koji dolaze u Tursku privatnim aranžmanom pošto je zvanična Moskva zabranila sve organizirane posjete preko turističkih agencija u sklopu mjera odmazde nakon obaranja vojnog aviona.
Navedeni incident izazvao je krizu u odnosima između Moskve i Ankare, a Kremlj optužuje tursku administraciju da finansira ISIL.
Rusija je ponovo uvela ulaznu vizu za turske državljane i izrekla sankcije na nekoliko turskih proizvoda.
Rusija od septembra izvodi zračne udare u Siriji, njenom regionalnom savezniku od sovjetskih vremena. Turska, u međuvremenu, je dio paralelnih akcija koju izvodi koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.