Sestrinska stranka

CSU traži uspostavljanje centara za ubrzavanje deportacije izbjeglica koje nemaju uvjete za dobijanje političkog azila.

Bavarski saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel zaprijetili su da će tužiti Vladu ako ne bude ispunjen njihov zahtjev da se zaustavi dotok tražitelja azila, što je dodatno produbilo podjelu u koaliciji oko politike prema izbjeglicama.
Horst Seehofer, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) - "sestrinske stranke" CDU-a Angele Merker - želi da Merkel uspostavi centre na granici s Austrijom za ubrzavanje deportacije izbjeglica i migranata koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje političkog azila.
Kancelarki je telefaksom u utorak stiglo to pismo u kojemu se prijeti sudom, a dobila je rok do petka da na njega odgovori prije nego što ga Seehofer objavi.
Thomas Oppermann, predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata (SPD), manjeg koalicijskog partnera u Berlinu, nazvao je tu prijetnju "objavom izlaska iz koalicije".
Bavarska glavna tačka ulaska izbjeglica
"CSU nije preduvjet da možemo vladati", dodao je Oppermann, kako prenosi Hina. 
Kaolicija CDU-a i SPD-a zadržat će većinu u Parlamentu i bez CSU-a, koji vlada u Bavarskoj, glavnoj točki ulaska izbjeglica i migranata.
Njemačka je prošle godine primila 1,1 milijun tražitelja azila, što je dovelo do poziva diljem političkog spektra na poduzimanje mjera za usporavanje priljeva izbjeglica.
CSU je, također, optužio SPD za zastoj u provedbi koraka za smanjenje broja izbjeglica, kao što je suspenzija mogućnosti ujedinjavanja obitelji.