Finansira terorizam

Izraelski ministar odbrane je optužio Tursku da kupuje naftu od terorističke organizacije IDIL i tako finansira njene aktivnosti.

Govoreći u Atini, ministar Moshe Yaalon je rekao da IDIL "uživa" u novcu koji dobija od Turske za naftu te da se to događa već duže vrijeme. Turske vlasti su odbacile navode da su dozvolile bilo kakvu trgovinu sa IDIL-om, a Amerikanci su nedavno također odbacili ruske optužbe da turski zvaničnici sarađuju s teroristima.
IDIL pod kontrolom drži dijelove Sirije i Iraka, uključujući operativna naftna polja.
"Turska vlada i turske vođe moraju odlučiti da li žele biti dio bilo kakve saradnje u borbi protiv terorizma. To dosad nije bio slučaj. Kao što znate, IDIL uživa u novcu kojim Turska kupuje naftu i to veoma, veoma dugo. Nadam se da će tome doći kraj", izjavio je Yaalon.
Američki State Department je odbacio optužbe Rusije koja tvrdi da IDIL švercuje naftu u Tursku preko posrednika.
Pokušaji uspostavljanja boljih odnosa Izraela i Turske su otežani nakon što je turska zatražila kompenzaciju za smrt deset turskih aktivista na humanitarnom brodu 2010. godine. Izraelska mornarica se ukrcala na brodove koji su pokušali probiti izraelsku blokadu Gaze. Izraelski i turski zvaničnici su se sastali u decembru, čime se javila nada za napredak u pregovorima koji se tiču uvoza izraelskog prirodnog gasa.