6.086 više nego prošle godine

Broj stranaca sa stalnim prebivalištem u Švicarskoj, u devet mjeseci ove godine, povećan je za 54.281 osoba. Sve u svemu, na kraju septembra 1.987.706 stranaca žive u Švicarskoj, odnosno ljudi koji nemaju švicarski pasoš.

Poređenjem ovih brojki, prema Saveznom sekretarijatu za migracije (SEM) pokazuje usporavanje od tri posto rasta stranaca u Švicarskoj u odnosu na isti period prošle godine.

Strano stanovništvo koje je doživelo najveći rast u posljednjih devet mjeseci je sa francuskim pasošem. Ova populacija se povećala za 7.236 osoba, prenosi portal "albinfo.ch" saopštenje poslato iz SEM-a. Na drugom mjestu su stranci iz Portugala, uz povećanje od 6.582 osoba, dok su treći Italijani koji su u broju ukupnog rasta broja stranaca doprinijeli sa 6.546 osoba.

Odmah nakon njih dolaze Kosovari sa 6.086 novih državljana, koji su dodati na postojeće stanovništvo u Švicarskoj.

S druge strane, najviše se smanjio broj Srba, minus 5.253 osoba, ovo smanjenje odgovara povećanju broja Kosovara (plus 6.086). Ovo je uglavnom zbog uzimanja kosovskog državljanstva i odricanja srpskog od strane Kosovara koji žive u Švicarskoj. Ukupno, prema statističkim podacima SEM-a, U Švicarskoj živi 109.583 osoba sa državljanstvom Kosova. Oni se nalaze odmah iza Italijana, Nijemaca, Portugalaca i Francuza.

Ipak i dalje dominira broj stranaca koji dolaze iz zemalja EU i EFTA, sa 68 posto.