Airbus A320 nije eksplodirao u zraku

Poznata je detaljna vremenska linija događaja. Posljednji put kontroli leta piloti su se javili u 10:30 sati, poslije toga je avion počeo gubiti visinu, a u 10:41 je udario u planinu, što znači da jučerašnje informacije o vremenu pada nisu bile tačne.

Posljednje riječi zabilježene u kokpitu bile su rutinske. Piloti su, naime, samo potvrdili rutu koju su dobili od kontrole leta. Rekli su da vremenski uslovi bili uobičajeni, ali svejedno se provjerava jesu li uticali na pad aviona. 

Sumnja se da je puknuo prozor na kokpitu

Stručnjaci raspravljaju o teorijama nesreće, a one sežu od tehničkih problema do samoubistva pilota. Ono što brine stručnjake je što piloti nisu poslali SOS poziv iako je avion padao oko 900 metara za minutu, što je znatno manje od 1.500, koliko pada kada otkažu sistemi.  
"Ako piloti nisu spriječili rušenje aviona, to znači da su ubijeni, željeli da umru ili su bili u nesvijesti", kazao je neimenovani stručnjak, piše dnevnik.hr.  
Jedan od mogućih scenarija je da su piloti pali u nesvijest uslijed hipoksije, odnosno smanjenja opskrbe mozga kisikom. Takav scenario je moguć ako dođe do pada pritiska, a maske za kiseonik ne rade. Upravo takva nesreća odnijela 121 ljudski život 2005. godine na Heliosovom letu 522.