Nepristupačno područje

Lideri Njemačke, Francuske i Španije posjetit će mjesto pada aviona sa 144 putnika i šest članova posade.

Istraga o padu aviona Germanwingsa sa 144 putnika i šest članova posade u francuskim Alpama se nastavlja, dok zvaničnici upozoravaju da bi operacije mogle potrajati danima zbog nepristupačnog terena.
Po oblačnom vremenu i temperaturama nešto iznad nule helikopteri nadlijeću široko područje s rasutim ostacima aviona, javlja AP.
Njemačka kancelarka Anegela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i španski premijer Mariano Rajoy danas će posjetiti mjesto nesreće. 
Avion Airbus A320 srušio se jučer u blizini sela Barcelonnette na jugu Francuske na letu iz Barcelone za Dusseldorf i nije bilo preživjelih putnika. 
Zvaničnici vjeruju da je među putnicima bilo 67 Nijemaca, 45 putnika sa španskim imenima te nekoliko Australaca, Turaka, Danaca, Holanđana i Belgijanaca. 
Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović javila je ranije kako je "Germanwings potvrdio da je avion padao osam punih minuta, nosom prema dolje, kako su to rekli zvaničnici kompanije".
"Potvrđeno je i kako su među poginulima i dvije bebe te 16 učenika iz Njemačke. Potraga za tijelima žrtava će biti jako teška, jer je riječ o nepristupačnom terenu."
Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve potvrdio je kako je pronađena jedna crna kutija aviona i rekao da će odmah biti analizirana.

'Strašne slike'

Premijer Francuske Manuel Valls rekao je jučer kako je spasilački helikopter uspio doći blizu mjesta gdje se avion srušio u Alpama, ali da nije našao preživjele.
"Strašne slike su u tom planinskom pejzažu. Ostali su samo komadi aviona i tijela. To je užas. Avion je potpuno uništen", napisao je na Twitteru francuski poslanik Christophe Castaner koji je mjesto drame preletio u helikopteru.
Predstavnik lokalnih vlasti Gilbert Sauvan rekao je novinarima da se avion "raspao" na tlu, dodavši: "Najveći dio ostataka aviona je veličine automobila".
"Avion se počeo rušiti jednu minutu nakon što je dosegao krajnju visinu leta. Kontakt s radarom, francuskom kontrolom leta, završio je u 10:53 sati. Potom se avion srušio", rekao je izvršni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann na konferenciji za novinare.
Francuska uprava civilnog zrakoplovstva kazala je da avion nije uputio poziv za pomoć.