Na strani agresora

Igor Girkin u BiH je bio od novembra 1992. do marta 1993. godine. Za to vrijeme naučio je, ispričao je za jedan nedjeljnik, kako se na službi ne smije piti.

Vođa separatista u Ukrajini, koji je preuzeo odgovornost za rušenje malezijskog aviona, borio se na strani agresora u BiH, izvijestila je novinska agencija Patria.
Riječ je o Igoru Girkinu, poznatom i po imenu Igor Ivanovič Strelkov, veteranu proruskih i prosrpskih ratova protiv muslimana u BiH i Čečeniji. U službenoj biografiji istakao je da se u ratu u Bosni i Hercegvini borio na strani Vojske Republike Srpske.
Prije informacije o rušenju aviona u kojoj je poginulo 298 ljudi, Gorkin se na Twitteru pohvalio da su njegove snage srušile vojni avion.
'Na području Toreza srušili smo An-26. Leži negdje u rudniku 'Napredak'. Upozorili smo vas - nemojte letjeti našim nebom. A postoji i snimka pada ptice. Ptica je pala nedaleko rudnika, rezidencijalno područje nije ometano. Civili nisu povrijeđeni', pisalo je u tweetu koji je kasnije izbrisan.
Twitter je iskoristio i kako bi obavijestio da se na strani separatista odgovornih za obaranje aviona bore i Srbi.
'Srbi se uspješno bore pod komandom Bratislava Živkovića. Srpski borci nemaju gubitke. Nedavno je nova grupa pojačanja stigla iz Srbije. Odred 'Jovan Šević' je porastao i sada broji 35 dobrovoljaca. Od sada im se obraćamo kao “Slovenskom odredu”, pošto pored Srba ima još dobrovoljaca iz drugih slovenskih država', napisao je.
Girkin je u BiH ratovao od novembra 1992. do marta 1993. godine, a svoja sjećanja na to razdoblje prvi put je objavio u jednom ruskom nedjeljniku 1998. godine.
'Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo to da se na službi ne smije piti. Prvi moji dojmovi iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat nalikuje na 'veliki Bejrut'. Kad sam došao u Bosnu, ondje se mnogo pilo od čega je bilo samo štete', ispričao je tada, a prenosi fokus.ba.