Osude cijelog svijeta

Tridesetpetogodišnju majku ubila su četiri pobunjenika u sjeveroistočnoj državi Meghalaya.

Pobunjenici su ustrijelili 35-godišnju majku četvero djece u sjeveroistočnom dijelu Indije, nakon što se opirala pokušaju grupnog silovanja, rekla je policija.
Vlasti su saopćile u četvrtak da su naoružani borci zabranjene grupe Narodnooslobodilačke vojske Garo napali ženu u Garo Hillsu u državi Meghalaya u utorak, nakon što su zaključali njenog muža i djecu u sobu.
"Ženu su ustrijelili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Garo, nakon što se opirala pokušaju silovanja“, rekao je šef lokalne policije Lakardor Syiem.
Zamjenik federalnog ministra unutrašnjih poslova Kiren Rijiju rekao je da je deset jedinica paravojske, Razdjelne policijske snage i Granične policije poslano u provinciju da bi osigurali ljude.
"Primili smo poziv glavnog ministra i brzo smo poslali deset jedinica paravojske, pet jedinica Razdjelnih policijskih snaga i pet jedinica Granične policije. Poslali bismo još, ukoliko bude potrebe“, rekao je on.
Globalne osude
Narodnooslobodilačka vojska Garo je jedna od pet plemenskih pobunjeničkih grupa koje se bore za odvajanje "Garolanda" od Meghalaye.
Kao što je Al Jazeera već izvještavala, incident se dogodio dok traje globalna osuda zbog grupnog silovanja i ubistva dvije tinejdžerke u sjevernoj državi Uttar Pradesh, koje se dogodilo prošle sedmice.
Djevojčice, koje su pripadale najnižoj kasti Dalit, obješene su na drvetu u Distriktu Badaun, a testovi su pokazali da su više puta seksualno napastovane.
UN je u utorak osudio napad na djevojčice, a generalni sekretar Ban Ki-moon je rekao da je "zaprepašten" ubistvima.
"Odbojnom, destruktivnom stavu 'dječaci će uvijek biti dječaci' kažemo ne“, kaže Ban, osvrćući se na kontroverznu opasku indijskog političara.
Lider Partije Samajwadi, Mulayam Singh Yadav, čiji sin je Akhilesh glavni ministar Uttar Pradesha, rekao je na izbornom skupu u aprilu da se protivi nedavno uvedenim smrtnim kaznama za grupno silovanje, rekavši da "dječaci prave greške“.
Direktorica Human Rights Watcha za južnu Aziju Meenakshi Ganguly pozvala je novog premijera Narendra Modija da se pozabavi "pošasti" nasilja nad ženama.
Modi bi trebao preuzeti inicijativu i razgovarati sa policijom i pravosuđem, kako bi bili efikasniji u slučaju seksualnog nasilja, rekla je ona.
Modi još nije dao komentar, iako je njegov ministar za razvoj žena i djece najavio planove za stvaranje kriznih centara za silovanja širom zemlje.