Mladića isječenih ruku našao u smetu

- Našao sam ga tada kako leži na trotoaru ispred auto-perionice, glava i vrat ležali su mu u smetu, a bio je jako slabo obučen, ne onako kako se oblači u decembru u Oslu - kazao je Sami Sadiki, gastarbajter koji živi u Norveškoj.

Misterioznom strancu iz Osla koji se četiri mjeseca ne sjeća ko je, a prepoznali su ga roditelji i drugovi iz Češke, život je spasio kosovski Albanac, gastarbajter koji živi u Norveškoj, javljaju češki mediji.
 
Mediji su za spasioca, Samija Sadikija koji 12 godina živi u Oslu saznali tek sada, pošto se do prošle sedmice, kada se slika 36-godišnjeg Čeha pojavila u medijima, mislilo da je mrtav.

- Našao sam ga tada kako leži na trotoaru ispred auto-perionice, glava i vrat ležali su mu u smetu, a bio je jako slabo obučen, ne onako kako se oblači u decembru u Oslu – kazao je Sadiki norveškom listu Verdens Gang.

Sadikiju su pomogli jedan prolaznik i zaposleni iz praonice u koju su prenijeli povređenog i dezorijentisanog tajanstvenog muškarca koji nije bio u stanju da govori ali je reagovao na riječi na slovenskim jezicima.

- Tek kada sam rekao nešto na poljskom jeziku vidio sam reakciju u njegovim očima i shvatio sam da razume slovenske jezike. Lice mu je bilo plavo, očigledno je bilo da ga je neko mučio zato što je na rukama imao rane i crvenilo. Kao da je bio vezan – rekao je Sadiki norveškom listu.

Tek kada je ovih dana norveška policija pustila sliku tajanstvenog stranca koji pati od amnezije, Sadiki je shvatio da je to čovjek koga je spasio i zbog koga ga je u decembru saslušavala norveška policija.

Da je riječ o 36-godišnjem Čehu Mihalu P. iz Moravske koji je posljednje tri godine živio u Pragu potvrdila je i zvanično analiza DNK njegovih roditelja, saopštila je češka policija.

Roditelji i drugovi su ga prepoznali ove sedmice kada se slika tajanstvenog stranca nazvanog John Smith pojavila i u češkim medijima, ali sam "stranac iz Osla" nije se sjetio ničega kada je vidio svoje fotografije.