Cirih - Švicarska

Ona se bacila u rijeku sa 4-godišnjim sinom, a sada se nalazi u zatvoru radi istrage. Niko, sem njenog advokata nije znao da je ona trudna, prenosi portal "albinfo".

Prije mjesec dana mlada 24-godišnjakinja se zajedno sa svojim 4-godišnjim sinom bacila u rijeku (Limmat). Oboje su se spasili bez poskljedica po zdravlje, ali je majka odvedena u pritvor. Ona je pod istragom tužilaštva zbog sumnje da pad u vodu nije bio slučajan, nego da je to učinila s namjerom da utopi svojega sina, ili da zajedno sa njim izvrši samoubistvo. Ali, za bilo koju varijantu nedostaju svjedoci. Istražni zatvor Kosovarki završava 17. aprila.

No, u međuvremenu prošle sedmice saznalo se da je ona u posljednjem mejsecu trudnoće. Prije nekoliko dana ona se u zatvoru porodila.

Kako piše list "Neue Zürcher Zeitung" (NZZ), tokom ispitivanja prošlog četvrtka njoj su se javili bolovi. Advokatica zatvorenice je samo dan prije toga prijavila vlastima u zatvoru da je njena klijentica trudna. Prema njenim riječima, sama Kosovarka je izrazila želju da vlasti u zatvoru ne znaju za njenu trudnoću. Ona je mislila da će istražitelji doći do pogrešnog zaključka, da je htjela da ubije nerođeno dijete.

Na kraju, u porodilištu Triemli u Cirihu ona je rodila sina. Da bi izbjegli pokušaj samoubistva ili bijega, ona je bila čuvana tokom noći, a jedna joj je noga bila vezana za krevet. Sutradan je vraćena u zatvor.

Advokatica je kritikovala vlasti zbog veoma oštrih mjera opreza koje su poduzele zbog nadzora njenog klijenta.

Novorođenče pati od disajnih opstrukcija i još uvijek se nalazi u bolnici. Majka je u kontaktu sa babicom i ima prava posjetiti svoju bebu. U međuvremenu, ostaje nejasno kako će slučaj dalje biti procesuiran.