Odjekuju pucnji i eksplozije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopćilo je da je odobrilo policiji da upotrijebi vatreno oružje za samoodbranu. Istovremeno stanovnicima Kijeva poručuje da ne izlaze napolje.

S prozora kijevskog konzervatorijuma napoznate osobe otvorile su vatru na policiju. Kako bi spasili živote pripadnika policije odlučeno je da se trupe lociraju na sigurnija mjesta i u skladu sa zakonom odobri upotreba vatrenog oružja za samoodbranu - saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Pripadnici specijalnih jedinica opremljeni su jurišnim naoružanjem.
"Situacija je komplikovana. Na specijalce se puca iz snajpera i automatskog oružja", rekao je ataše za štampu MUP-a Sergej Burlakov.
Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova savjetovalo je danas stanovnike Kijeva da ne izlaze napolje, pošto su počeli najnoviji krvavi sukobi demonstranata i policajaca u srcu grada, u kojima je najmanje 26 ljudi ubijeno.
"Najbolje bi bilo da, trenutno, ograničite upotrebu motornih vozila ili da jednostavno ostanete u zatvorenom prostoru. Ove mjere sigurnosti su neophodne, jer su ulice Kijeva zauzeli naoružani i agresivnih ljudi" navodi se u saopštenju ministarstva, prenijela je agencija AFP.