Najveća prava imaju u Omanu, Kuvajtu i Kataru

Istraživanje je sprovedeno u zemljama arapskog svijeta, a poslije Egipta najgore zemlje za žene su Irak i Saudijska Arabija. Dok žene najveća prava imaju u Omanu, Kuvajtu i Kataru...

Od 22 zemlje arapskog svijeta, žene najgore žive u Egiptu, a najbolje na Komorskim ostrvima, pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja stručnjaka za rodna pitanja.

Istraživanje, koje je sprovela fondacija "Thomson Reuters", pokazuje da je stanje prava žena na najnižem nivou u Egiptu zbog velikog broja slučajeva seksualnog uznemiravanja, diskriminatornih zakona, krijumčarenja žena, prisilnog vjenčavanja, visoke stope obrezivanja žena i jačanja konzervativnih islamističkih grupa.

Druga najgora zemlja za žene je Irak, u kojoj žene sada, kako se navodi, žive lošije nego za vrijeme Sadama Huseina, a za njom slijede Saudijska Arabija, Sirija i Jemen, piše BBC.

S druge strane, u arapskom svijetu žene najbolje žive na Komorskim ostrvima, gdje drže 20 odsto ministarskih položaja, a u najboljih pet spadaju i Oman, Kuvajt, Jordan i Katar.

Stručnjaci su u okviru ankete procjenjivali faktore kao što su nasilje nad ženama, pravo na rađanje, ophođenje prema ženama u okviru porodice i uloga žena u politici i privredi.

U okviru ankete ispitano je 330 stručnjaka u 21 zemlji članici Arapske lige i u Siriji, a ovo je treće godišnje istraživanje ove fondacije o ženskim pravima od početka "arapskog proljeća" 2011. godine.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija od aprila, 99,3 odsto žena i djevojčica u Egiptu su žrtve seksualnog uznemiravanja.