Pojavio se 51 novi slučaj zaraze

Američki milijarder Bill Gates obećao je pomoći u iskorjenjivanju dječije paralize u Nigeriji, afričkoj najmnogoljudnijoj naciji.

"Ovo je moja četvrta posjeta Nigeriji i svake godine dolazim i vidim kako smo bliže našem cilju iskorjenjivanja dječije paralize. Odlučio sam se udružiti s vama i bit ću uzbuđen kada postignemo cilj i bolest nestane iz zemlje", rekao je Gates na forumu posvećenom ovom problemu.
Najbogatiji čovjek Afrike, Aliko Dangote, prisustvovao je forumu, kao i predsjednik Goodluck Jonathan, kao i drugi zvaničnici i vjerski poglavari.
Gates je naveo kako su neki dijelovi Nigerije usporavali sveukupni napredak, budući da nisu sproveli kampanje i prateće radove, a apelovao je na predsjedničke radne grupe da ispune te praznine i poboljšaju interakciju između kampanja.
"Nema razloga da ne iskorijenimo dječiju paralizu do 2014. Uvjeravam vas da je federalna vlada potpuno posvećena iskorjenjivanju bolesti", izjavio je predsjednik Jonathan.
Ministar zdravstva, Onyebuchi Chukwu, naveo je kako je virus dječije paralize tipa A smanjen za 50 posto, ali i da se pojavio 51 novi slučaj zaraze.
Jonathan je najavio dodjelu jedne od najvećih nigerijskih počasti Gatesu, titule Komandanta Federalne republike, zbog njegovog doprinosa iskorjenjivanju bolesti.