Treba da ostane u Rusiji

Dobro mu je i sretan je i posvećen onome što je uradio, kazao je Snowden

Lon Snowden, otac odbjeglog službenika američke NSA-e Edwarda Snowdena, izjavio je po povratku u Sjedinjene Američke Države, da njegov sin ima još tajni koje će podijeliti sa svijetom i da treba da ostane u Rusiji "da bi bilo sigurno da će istina izaći na vidjelo".
Stariji Snowden se novinarima obratio na njujorškom JFK aerodromu, po povratku iz Moskve, gdje je posjetio sina, prenose agencije.
"Rekao sam da ostane, ali to ne znači da će moj sin to i uraditi, pošto je to samo moj savjet. Dobro mu je i sretan je i posvećen onome što je uradio", kazao je Snowden i dodao da ima još mnogo toga da kaže.
On je rekao i da Edward nije bjegunac, već legalni azilant u Rusiji, istakavši da to i američka vlada treba da shvati.
Snowden je početkom juna pobjegao iz SAD, prvo u Hong Kong, a onda u Moskvu. I pored snažnog pritiska iz Washingtona, Rusija je, nakon što je proveo više od mjesec dana na aerodromu u Moskvi, odlučila da mu da azil i ne udovolji zahtjevu Amerikanaca da ga izruče, prenosi Tanjug.
Snowden je u dokumentima koje je iznio u javnost objasnio kako američke obavještajne službe vrše kompletan nadzor interneta, špijunirajući desetine miliona ljudi, strane vlade i diplomatska predstavništva.