Uznemirujući video

Marlon Brown (38), otac troje djece iz Dilenda, poginuo je 8. maja tako što ga je pregazio policijski automobil, za čijim je volanom sjedio James Haris, koji je bio u potjeri za Brownom zbog nevezivanja pojasa.

Policajac Haris je 31. maja otpušten s posla, ali je prošle nedjelje porota odlučila da ga ne osudi.
Međutim, u srijedu je Brownova bivša supruga, Cristal Brown, prikazala video snimak fatalnog događaja.
Osjećamo da nas je krivično-pravni sistem iznevjerio. Video snimak je važan i govori istinu - rekla je ona, prenosi Blic.rs.
Advokat Benjamin Cramp, koji zastupa porodicu Brown, na konferenciji za štampu izrazio je razočaranje odlukom porote i zatražio nezavisnu istragu tragičnog incidenta.
Navodno se 8. maja Braun nije zaustavio zbog nevezivanja pojasa na znak policije, na šta je započeta potjera za njim, koja se tragično završila pošto je Brown zaustavio automobil i potrčao prema ogradi koju je htio da preskoči.
Drugi policajac, Justin Ferrari, izašao je iz svog patrolog automobila i počeo da viče na Browna da prestane da trči. Za to vrijeme Haris i dalje juri za njim, i na snimku se vidi kako se Brown okreće prema kameri i potom nestaje ispod automobila.
Prema ljekarskom izvještaju, međutim, ne vidi se da je Browna udario automogil. Ljekar koji ga je pregledao izjavio je da je Brown preminuo pošto ga je automobil prignječio.
Ekspert, koga je unajmio državni tužilac, tvrdi da ne postoji dokaz da je policijski automobil imao ubrzanje dok se približavao Brownu, i da je automobil u stvari usporio četiri sekune prije nego što se zaustavio.
Sa tim se, međutim, ne slaže branilac Cramp koji kaže: “Policajac je stigao do Marlona takvom brzinom da nije ni mogao da se zaustavi na vrijeme. I to zbog čega? Zbog navodnog kršenja zakona o vezivanju pojasa? Zbog toga je moralo da dođe do onakve potjere sa velikim brinama? Jednostavno rečeno, ovde je riječ o egzekuciji u povrtnjaku”.
Snimak na kom policijski automobil gazi čovjeka (PAŽNJA: Gledanje video snimka se ne preporučuje osjetljivim osobama):