Nema mjestu "nasilju, prijetnjama i zastrašivanju"

Američki State department osudio je sinoć napad na misiju EULEX-a na Kosovu, u kojoj je pripadnik te misije iz Litvanije ubijen.

"Izražavamo saučešće porodici nastradalog i žalimo zbog povreda koje su zadobile njegove kolege", navodi se u saopštenju.

State department ističe da nema mjestu "nasilju, prijetnjama i zastrašivanju" danas na Kosovu i poziva sve strane da rade konstruktivno u istrazi na pronalaženju odgovornih za ovaj zločin i da ih privedu pravdi.

"Pridružujemo se zahtjevu visoke predstavnice EU Catherine Ashton da se dupliraju napori za sprovođenje već postignutih sporazuma i za nastavak normalizacije odnosa, čime se poboljšava svakodnevni život građana u cijelom regionu, uključujući i održavanje slobodnih, fer i inkluzivnih opštinskih izbora na Kosovu zakazanih za 3. novembar", zaključuje se u saopštenju State departmenta.

Pripadnik Euleksa iz Litvanije Adrijus Šenavičijus (35) preminuo je juče ujutru u bolnici u Mitrovici od zadobijenih rana u incidentu, nedaleko od Zvečana, kada je na dva vozila sa šest pripadnika EULEX policije otvorena vatra iz zasede.

Trojica pripadnika su ranjena, a za nepoznatim počiniocima se još traga.