Stradale 2.983 osobe

Čitanjem imena 2.983 osobe stradale u terorističkom napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, danas je u prisustvu porodica stradalih, osoba iz političkog i javnog života, obilježena dvanaesta godišnjica tragičnog događaja.

Tokom čitanja imena, nekoliko puta je odana i počast minutom šutnje. Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali guverner New Yorka Andrew Cuomo, njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg, kao i bivši njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani.
Obilježavanje je počelo u 8 sati i 45 minuta po lokalnom američkom vremenu, u vrijeme kada je prvi avion pogodio sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC). 
Tokom obilježavanja šest puta je odavana počast minuta šutnje, i to u vrijeme kada je prvi avion pogodio sjeverni toranj  WTC-a, zatim kada se drugi avion zabio u južni toranj, kada se treći zabio u Pentagon, četvrti kada je pao u Pennsylvaniji i trenutak kada su se srušili “blizanci”.
Broj prisutnih na obilježavanju terorističkog napada bio je mnogo manji nego prethodnih godina. Američki predsjednik Barack Obama kao i prošle godine, nije prisustvovao obilježavanju godišnjice stradanja u SAD-u.
Jedanaestog septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.
Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu je počela nepuni mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen 10 godina kasnije, 11. maja. 2011. godine.