"Ekstremna brutalnost"

Muškarci su željeznom šipkom i rukama pokušali izvaditi unutrašnje organe djevojke nakon što su je silovali.

Indijsko tužilaštvo zatražilo je u srijedu smrtnu kaznu za četiri muškarca osuđena za silovanje i ubistvo 23-godišnje studentice medicine, koja je napadnuta u autobusu u decembru u New Delhiju. Javni tužilac Dayan Krishnan rekao je da "ekstremna brutalnost" zločina opravdava smrtnu kaznu vješanjem.
Muškarci su željeznom šipkom i rukama pokušali izvaditi unutrašnje organe djevojke nakon što su je silovali. Njene povrede su bilo toliko teške da je umrla dvije sedmice kasnije u bolnici u Singapuru.
Sudija Yogesh Khanna, koji ih je proglasio krivim za "svirepo" ubistvo u utorak, saslušao je argumente tužilaštva i odbrane. Minimalna kazna koju muškarci mogu dobiti je doživotni zatvor. U presudi na 240 stranica, Khanna smatra čistača autobusa Akshaya Kumara, trenera u teretani Vinaya Sharma, prodavača voća Pawana Guptu i nezaposlenog Mukesha Singha krivim za otmicu i silovanje s predumišljajem.
Ime djevojke ne može biti objavljeno u skladu s indijskim zakonom. Sva četvorica muškaraca su negirali optužbe, podsjeća Reuters.
Trojica muškaraca su rekli da nikad nisu bili u autobusu, a četvrti je rekao da je vozio autobus, ali da nije upoznat sa zločinom.
Tužilaštvo ističe da DNK dokazi i ugrizi na tijelu djevojke potvrđuju da su muškarci krivi. Ovaj slučaj je izazvao masovne proteste na hiljade urbanih Indijaca, koji su tražili oštrije kazne za seksualne prijestupnike. Nije jasno da li će Khanna donijeti presudu danas ili neki drugi dan.
Ako bude presudio smrtnu kaznu, viši sud će je potvrditi.