Skeptičan o uspjehu ruskog plana

Predsjednik SAD-a skeptičan o uspjehu ruskog plana da Sirija preda hemijsko oružje, ali tvrdi da Assada neće svrgavati silom.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je na to da će američka vojska ostati pripravna da izvede vojni udar na Siriju ukoliko propadnu pregovori potaknuti ruskom inicijativom da sirijski režim preda hemijsko oružje.
U obraćanju Amerikancima u ranim jutarnjim satima u srijedu po evropskom vremenu Obama je rekao da je zatražio od čelnika Kongresa da odgode glasanje o dopuštanju upotrebe sile u Siriji.
Dodao je, međutim, da je skeptičan kada je u pitanju uspjeh ruske inicijative, te zatražio od Amerikanaca da podrže njegov stav kako je potrebno upotrijebiti silu ukoliko Siirja ne preda hemijsko oružje.
Obama je najavio da će nastaviti razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dok će se američki državni sekretar John Kerry sastati sa ruskim kolegom.
"Ruska Vlada se želi pridružiti pokušaju da se dođe do Assadovog hemijskog oružja", rekao je Obama. "Još je prerano za zaključak hoće li (ruski prijedlog) uspjeti."
'Nećemo silom svrgnuti Assada'
Obama je naglasio kako želi da prijetnja silom ostane u zraku. "Zapovjedio sam američkoj vojsci da zadrži sadašnji nivo pritiska na Assada i da bude spremna reagirati ako diplomatija ne uspije."
"Nakon pažljivog razmatranja, zaključio sam da je reakcija u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a", rekao je i naglasio: "Neću u Siriju poslati američke vojnike. Bio bi to ciljani udar da se postigne precizan cilj, uništenje hemijskog oružja."
"Mislim da ne trebamo još jednog diktatora svrgnuti silom. Naučili smo u Iraku da postajemo odgovorni za sve ono što slijedi ako to učinimo. Ali ciljani napad može učiniti to da Assad ili bilo koji drugi diktator dvaput razmisli prije nego što upotrijebi hemijsko oružje.
Amerika nije policajac svijeta. Grozne stvari se dešavaju širom planete i nismo u mogućnosti ispraviti sve, ali kada uz skromne napore i mali rizik možemo spriječiti ubijanje djece plinom, a kako bi i naša vlastita djeca dugoročno bila sigurnija, mislim da trebamo djelovati", kazao je američki predsjednik.
"Opirao sam se pozivima na akciju, jer ne možemo silom rješavati tuđe građanske ratove. Ali ta se situacija iz temelja promijenila 21. augusta, kada je Assadova vlada plinom ubila više od hiljadu ljudi. Slike tog masakra su mučne. Nizovi muškaraca, žena i djece leže, ubijeni otrovnim plinom", rekao je Obama i dodao: "Mi znamo da je Assadov režim odgovoran. Činjenice se ne mogu opovrgnuti: sada je pitanje šta će SAD i međunarodna zajednica poduzeti."
Rusija se protivi zaključku da je Assad odgovoran za smrtonosni napad.
Prema Obaminim riječima, ne bude li međunarodna zajednica djelovala "Assadov režim neće imati razloga prestati upotrebljavati hemijsko oružje". "Da bi diktatori počinili strahote, potrebno je da cijeli svijet okrene glavu", rekao je.
Francuski prijedlog rezolucije UN-a
Američki predsjednik je najavio kako će nastaviti sarađivati s Francuskom, Velikom Britanijom, Kinom i Rusijom na sastavljanju rezolucije Ujedinjenih naroda, kojom bi se od Assada zahtijevalo da preda hemijsko oružje.
Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji, koja je trebalo da se održi u utorak navečer, odgođena je do daljnjeg, na zahtjev Rusije koja je i zakazala taj sastanak.
Održan je sastanak Velike Britanije, Francuske i SAD-a o elementima nacrta rezolucije koju je predložila Francuska.
Diplomati uključeni u sastavljanje rezolucije kazali su u srijedu ujutro da francuski prijedlog daje Siriji 15 dana da objavi sve o svom hemijskom oružju, ali se Damasku prijeti i daljim "nužnim mjerama" ne pristane li da to učini, prenosi Hina.
Tražit će se da Sirija odmah dopusti UN-ovim inspektorima pristup svim lokacijama s hemijskim oružjem, kao i dokumentaciji i opremi.
Francuska najavljuje kako će rezolucija biti pravno obavezujuća i jasno će navesti da Siriju čekaju "ozbiljne posljedice" ne bude li je poštovala, a ta je formulacija diplomatski izraz za upotrebu vojne sile.
Ranije su ministri vanjskih poslova šest država iz regije Perzijskog zaljeva ocijenili da ruski prijedlog o stavljanju hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu neće zaustaviti krvoproliće u Siriji.
Zemlje članice Vijeća za saradnju u Perzijskom zaljevu (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Oman) podržale su ideju o američkoj intervenciji protiv sirijskog režima.