Organizovan iftar u SAD-u

Tokom iftara u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, američki državni sekretar John Kerry prisutnima se obratio riječima "As-salamu Alaikum", poručivši kako vjere spajaju ljude i da je potrebno smanjiti mržnju i nesporazume između muslimana i kršćana

"Danas živimo u zemlji gdje su slobode i prava dostupni svima. Ali, moramo se boriti protiv međusobne mržnje. Mržnja se uči od djetinjstva. Djecu uče mržnji i zato mi moramo spriječiti da se osjećaj mržnje prema drugima prenosi s generacije na generaciju", kazao je Kerry.
Na iftaru u zgradi Ministarstva vanjskih poslova SAD-a prisustvovali su ugledni predstavnici američkih vlasti, šefovi stranih misija, vjerski lideri, predstavnici uglednih nevladinih udruženja kao i brojni članovi američkog Kongresa.
Kerry je tokom svoga obraćanja istakao da su u prošlosti postojale vjerske podjele zbog vjerskih razlika, naglasivši da su se SAD posvetile izgradnji društva u kojem svi građani imaju ista prava i slobode.
"Danas svaka osoba u Americi ima pravo da, kao nigdje drugo, slobodno praktikuje svoju vjeru i izvršava vjerske obaveze. Različite vjerske zajednice su izvor naše snage i sloboda vjere nas podsjeća da smo svi mi jedna zajednica. Pripadnici raznih vjera u ovoj zemlji svi zajedno rade za dobrobit i napredak Amerike", kazao je Kerry.
Istakao je da pripadnici različitih zajednica u SAD-u moraju u saradnji raditi za dobrobit, SAD-a ali i čitavog svijeta.
"Samo zajedničkim naporima i idejama možemo doprinijeti izgradnji i očuvanju mira, napretka i blagostanja u Americi ali i u svijetu", rekao je Kerry.