Demonstriralo više od milion ljudi

Dilma Rousseff otkazla je put u Japan, nakon što je demonstriralo više od milion Brazilaca.

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff sazvala je krizni sastanak užeg kabineta, dan nakon protesta koji su okupili gotovo milion ljudi, pri čemu je jedna osoba poginula.
Sastanak s ministrima trebao bi se održati u petak u Braziliji, pišu brazilski listovi na svojim internetskim stranicama.
Kabinet predsjednice ranije je saopćio da je ona zbog protesta otkazala put u Japan predviđen od 26. do 28. juna.
Više od milion ljudi demonstriralo je u četvrtak navečer na ulicama više od 80 brazilskih gradova, tražeći dostojne javne usluge, protiv korupcije među političarima, te zbog ogromnih svota koje se ulažu u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2014.
U mjestu Ribeirao Preto, u državi Sao Paolo, grupu demonstranata srušio je automobil pokušavajući ih zaobići te je jedan od njih preminuo. "Jedno je vozilo srušilo grupu od tri osobe i jedna od njih je preminula" u Ribeirao Pretu, 330 kilometara od Sao Paola, saopćila je policija.
Sukobi na protestima
U Rio de Janeiru je demonstriralo 300.000 ljudi, povrijeđeno je 40 osoba, u Sao Paolu ih je bilo oko 110.000.
U Braziliji je na protestima bilo oko 30.000 ljudi. U tom su gradu demonstranti napali zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje je u sukobu s policijom ranjeno njih tridesetak.
Na jugoistoku zemlje u Vitoriji gotovo 100.000 demonstranata uništavalo je kabine za naplatu cestarine na mostu koji povezuje taj grad sa susjednim, a pred sudom je policija intervenirala kako bi raspršila jednu radikalnu grupu.
U Salvador de Bahiji, nasilni sukobi također su izbili između oko 20.000 demonstranata i policije. Demonstranti su bacali kamenje na jedan autobus FIFA-e, organizatora Kupa konfederacija koji se trenutno igra u Brazilu.
Izvor: Agencije