BIOGRAFIJE TERORISTA

Rusija je u nedjelju optužila četvoricu muškaraca koji su umiješani u napad na Crocus City Hall 22. marta u predgrađu Moskve.

Islamska država u međuvremenu je preuzela odgovornost za napad koji je odnio živote 137 ljudi, uključujući troje djece, a najmanje 154 osobe su povrijeđene.
Za krivično djelo predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora. Osumnjičenima je, nakon sudskog postupka, određen istražni pritvor do 22. maja.

Osumnjičeni su privedeni moskovskom Basmanskom okružnom sudu u teškim modricama. Sud ih je identifikovao i zvanično optužio. Optuženi su Dalerdžon Mirzojev, Saidakrami Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni i Mukhammadsobir Faizov. Od njih su trojica priznala da su izvršila napad.

Ko su oni?


Dalerdžon Mirzojev je 32-godišnji imigrant iz Tadžikistana. On je prekoračio radnu vizu u Rusiji prije tri mjeseca. Otac je četvero maloljetne djece, od kojih najstarije ima sedam godina.

Saidakrom Rachabalizoda (28) je također rođen u Tadžikistanu. Trenutno živi u Moskvi, a njegova tačna uloga u napadu je pod istragom. Oženjen je i ima dijete. Kako se navodi, optuženi je nezaspolen i ima srednju stručnu spremu. U Rusiji je bio od 6. marta i to bez radne ili neke druge dozvole. Prethodno je 2018. godine protjeran iz Rusije zbog kršenja režima boravka.

Shamsiddin Fariduni (24) je otac osmomjesečne bebe. On je radio u fabrici prije umiješanosti u napad na Crocus City Hall. Kao i drugi, i Fariduni je rođen u Tadžikistanu. Ranije nije bio osuđivan.

Muhamedsobir Fajzov je najmlađi među osumnjičenima s obzirom na to da ima svega 19 godina. Ranije je radio u berbernici u ruskom gradu Ivanovu, gdje je registrovan.

Uhapšen je u regionu Brjanska. U sud je odvezen na nosilima, vjerovatno zbog povreda zadobijenih prilikom hapšenja. On nema ženu ni djecu. Tek je završio srednju školu i trenutno je nezaposlen. Zbog zadobijenih povreda nije mogao komunicirati, pa je na pitanja odgovarao klimanjem glavom. Obezbjeđen mu je i prevodilac.

Teroristička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Međutim, niko od ruskih zvaničnika nije priznao tu tvrdnju, već se iz njihovih izjava može zaključiti da smatraju kako Ukrajina stoji iza napada.