TINEJDŽER HEROJ

Petnaestogodišnjak Islam Khalilov je zaslužan za spašavanje više od 100 ljudi koje je odveo tokom terorističkog napada u moskovskoj koncertnoj dvorani u petak.

Tinejdžer, Islam, radi kao garderober u Crocus City Hallu, gdje se dogodila pucnjava. Njegovo poznavanje zgrade omogućilo mu je da brzo djeluje kako bi preplašene posjetitelje koncerta odveo na sigurno.

"Prvo smo čuli neke čudne zvukove na prvom spratu. Mislili smo da je možda došla neka bučna grupa. Razumio sam da ću, ako ne reagiram, izgubiti svoj život i živote mnogih ljudi. Iskreno, bilo je jako strašno", objasnio je kasnije u intervjuu, prenosi Daily Mail.

Snimke iz različitih uglova pokazuju Khalilova kako viče na posjetitelje koncerta i tjera ih prema izlazu za slučaj opasnosti.

"Tamo, onamo, onamo", vidi se kako govori Khalilov na snimku. "Svi idite tim putem. Svi tamo. Na Expo, na Expo."

"Kada sam bio u gomili ljudi, hodajući prema vratima da ih otvorim, pomislio sam da bi napadači mogli izaći sa stepenica ili s pokretnih stepenica i baciti bombu ili otvoriti vatru. Hvala Bogu, ništa se nije dogodilo. Uspio sam otvoriti vrata na vrijeme i pustiti sve van prema Expu", dodao je Khalilov.

Pojasnio je kako je reagovao zahvaljujući spremnosti i prethodnoj obuci.

"Pokazano nam je i rečeno nam je kamo da pošaljemo ljude ako se nešto dogodi. Znao sam gdje da odvedem ljude da budu sigurni. Da se sve ovo dogodilo pred mojim očima. Da budem iskren, još sam u šoku. Čovjek je upucan ispred mene, ne mogu prestati razmišljati o tome", istakao je Khalilov
U napadu u petak ubijene su najmanje 133 osobe. Ruske vlasti uhapsile su 11 osumnjičenih ljudi, od kojih su četvorica, kako kažu, direktno umiješani u masakr.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se naciji u televizijskom prijenosu u subotu, opisijući masakr kao "krvavi, barbarski teroristički čin".