DJECA UMIRU OD GLADI

Očekuje se da će izgradnja plutajućeg pristaništa namijenjenog za isporuku kritične humanitarne pomoći morem u Gazu trajati do dva mjeseca, a za dovršetak će biti potrebno čak 1000 američkih vojnika, rekao je glavni glasnogovornik Pentagona.

Ministarstvo odbrane će poduzeti hitnu misiju za uspostavljanje privremenog pristaništa uz obalu Gaze koristeći osoblje mornarice i vojske, rekao je novinarima general major Patrick Ryder.

"Predviđamo da će biti potrebno više od 1000 američkih snaga da sudjeluju u izgradnji ove sposobnosti. Što se tiče vremenskog okvira... nekoliko sedmica, vjerovatno do 60 dana kako bi se rasporedile snage i izgradile nasip i pristan", rekao je Ryder.

Pristanište u moru "omogućuje brodovima prebacivanje tereta na manja plovila za prijevoz i iskrcaj tereta na privremeni nasip za dostavu humanitarne pomoći u Gazu", rekao je, ali je naglasio da neće biti američkih čizama na tlu u enklava.

"Koncept koji se planira uključuje prisutnost američkog vojnog osoblja na vojnim brodovima na moru, ali ne zahtijeva da američko vojno osoblje ide na obalu", objasnio je Ryder, dodajući da Washington surađuje s drugim nacijama u određivanju ko će pomoći u upravljanju nasipom i distribuiranje pomoći u Gazu.

Kipar je identifikovan kao jedno od mjesta gdje bi se pomoć mogla ukrcati na brodove i zatim odvesti do plutajućeg pristaništa, prema Ryderu.

Pentagon je već identifikivao elemente Sedme ekspedicione transportne brigade iz združene baze Langley-Eustis, Va., kako bi pomogli u izgradnji pristaništa i nasipa, za koji se očekuje da će biti dug 1800 stopa i sastojati se od dvije trake. Još nije dostupna procjena troškova za taj napor.

A nakon izgradnje, odbrambeni dužnosnici očekuju da bi isporuke preko pristaništa mogle građanima Gaze osigurati više od dva miliona obroka dnevno.

Komentari su prvi novi detalji o tome kako će pomorski koridor funkcionirati u dopremanju očajnički potrebne humanitarne pomoći u Gazu dok se milioni suočavaju s gladovanjem zbog izraelske blokade.

Biden je najavio pristanište u svom godišnjem govoru o stanju Unije u četvrtak navečer, a kasnije je rekao novinarima u petak da će Izraelci osigurati sigurnost luke. Također je tjerao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da dopusti više pomoći u Gazu.

Predsjednik, koji je javno izrazio svoju frustraciju Netanyahuovom nespremnošću da dopusti dodatnu pomoć teritoriju, snimljen je na vrućem mikrofonu kako je svom kolegi rekao da će morati imati "sastanak dođi Isusu".

U međuvremenu, SAD nastavlja isporučivati pomoć iz zraka u Gazu, a posljednji je bio u petak kada je Washington zajedno s Jordanom izbacio više od 11 500 ekvivalenata obroka. Ova pomoć nije dovoljna da spriječi glad koja hara enklavom.

Pentagon je do sada isporučio otprilike 124.000 obroka tokom prošle sedmice u četiri ispuštanja iz zraka, ali se ta metoda smatra neučinkovitom, skupom i opasnom. Najmanje pet osoba je poginulo, a 10 ih je povrijeđeno kada se desant pomoći iz zraka pokvario, pogodio ljude i sletio na kuće u Gazi u petak.

Ryder je rekao da nijedan američki zračni napad na enklavu nije prouzročio civilne žrtve.

"Novinarski izvještaji da je američko ispuštanje iz zraka rezultiralo civilnim žrtvama na tlu su lažna, jer smo potvrdili da su svi naši paketi pomoći sigurno sletjeli na tlo", ustvrdio je.