IZRAZ PROTETSTA

Propalestinska britanska grupa u petak je rekla da je jedan od njenih aktivista "uništio" izloženi portret Arthura Balfoura, britanskog političara čija je izjava pomogla u stvaranju Izraela.

Policija je potvrdila da su policajci primili online prijavu o kaznenom oštećenju slike na Trinity Collegeu Univerzitetu u Cambridgeu, u istočnoj Engleskoj.

Palestinska akcija, koja sebe opisuje kao direktnu akcijsku mrežu grupa i pojedinaca, rekla je da je odgovorna za oštećenje slike državnika iz 1914. godine.

Na internetu je objavila videosnimku aktivista koji prska umjetničko djelo crvenom bojom iz kanistera, a zatim više puta siječe površinu uokvirene slike.

Grupa je rekla da je ciljano umjetničko djelo bio portret Balfoura, britanskog ministra vanjskih poslova početkom 20. stoljeća, umjetnika mađarskog porijekla Philipa de Laszla.

Balfourova deklaracija bila je pismo od 67 riječi iz 1917. godine koje je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova uputio Lionelu Rothschildu, istaknutom britanskom cionistu, podržavajući stvaranje jevrejske države u Palestini.

Dokumentu se pripisuje da je konačno pomogao u poticanju stvaranja Izraela 1948. godine.

Trinity College saopćio je da žali zbog štete nanesene portretu Arthura Jamesa Balfoura tokom javnog radnog vremena.

"Policija je obaviještena", dodaje se, ističući da je "podrška" dostupna svakom pogođenom članu fakultetske zajednice.