Teror u Palestini

Izraelski napadi na Gazu se nastavljaju bez prekida. Izraelski ratni avioni bombardovali su izbjeglički kamp Jabalia sjeverno od grada Gaze. Palestinci su pokušali pobjeći iz tog područja.

Trg u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru grada Gaze pretvorio se u masovnu grobnicu.

Palestinci su počeli da ukopavaju tijela ubijenih u izraelskim napadima na praznim prostorima na ulicama.

Najmanje 133 osobe ubijene su u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze u posljednja 24 sata, saopćilo je u subotu Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Ministarstvo je saopćilo da je "259 osoba također ranjenu usljed izraelskog bombardiranja tokom posljednja 24 sata".

Bolnice i zdravstveni radnici u Pojasu Gaze bore se da u skoro nemogućim uslovima brinu o pacijentima i bebama u bolnicama u Pojasu Gaze koje su od 7. oktobra pod intenzivnim izraelskim napadima.

Napadi na Gazu i potpuni embargo otežali su efikasno funkcionisanje zdravstvenog sistema u regionu.

Yasemin Ahmed (38), stanovnica grada Gaze, jedna je od babica koja je radila u bolnici al-Shifa. Za Anadoliju je ispričala o izazovima sa kojim se susreće.

- U bolnici Shifa u Gazi pružali smo zdravstvene usluge usred onoga što se može opisati samo kao katastrofa, usred zvukova artiljerijske i raketne vatre. U bolnici su bili smješteni oni koji su izgubili svoje najmilije, ranjeni i raseljeni Palestinci. Sa samo četiri sata električne energije svaki dan i nedostatkom vode, higijenski standardi u bolnici bili su ugroženi, što je predstavljalo značajan teret za zdravstvene radnike. Desetog novembra morali smo napustiti bolnicu Shifa i preseliti se na jug Gaze - rekla je Yasemin Ahmed.

Radi na odjelu za novorođenčad u bolnici Nasser na jugu Gaze. Poručila je da i tu postoje izazovni uslovi kao i u bolnici Shifa.

Ahmed je navela da se sa prijevremeno rođenim bebama bave pod istim nepovoljnim uslovima, nastojeći da pruže zdravstvene usluge uprkos teškim okolnostima.

Izraelske snage privele su 15 Palestinaca i tokom racija u raznim regijama okupirane Zapadne obale.

Udruženje palestinskih zatvorenika i Komitet za pitanja palestinskih zatvorenika koji su povezani s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom dali su zajedničku pisanu izjavu o tom pitanju.

Navedeno je da su izraelske snage noću i ujutro izvršile racije na raznim adresama na Zapadnoj obali i privele 15 Palestinaca.

Saopćeno je da su zatočeni i njihovi rođaci tokom racija bili izloženi premlaćivanju i prijetnjama, a njihove kuće su uništene i uništene.

Broj ljudi zatočenih na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu od 7. oktobra porastao je na 3.700.

Zvanična palestinska agencija WAFA objavila je da su izraelske snage izvršile raciju na kuću Sari Yusufa Abdulkadira Amra (26) iz grada Dora u gradu Hebron, te da je Amr izgubio život usljed vatre otvorene tokom racije.

Otac Yusuf Amr izjavio je da su izraelski vojnici otvorili vatru na njegovog sina u kući i da nikome nisu dozvolili da intervenira oko njegovog teško povrijeđenog sina koji je gubio krv.

Navodeći da su njegov brat Suheyb i Sari privedeni i odvezeni povrijeđeni, otac je rekao da su izraelske snage uništile kuću tokom racije i zaplijenile dva vozila.

Otac Amr rekao je i da su izraelske snage također odnijele 400.000 šekela (oko 108.000 dolara) gotovine i čekova iz kuće i otišle.

Izrael ne planira evakuaciju stanovnika pojasa Gaze prema egipatskoj granici, objavili su u subotu državni mediji.

- Odnos između Izraela i Egipta je strateški i važan, a dvije zemlje sarađuju kako bi spriječile mase Palestinaca u Gazi da upadnu na granicu sa Sinajem. Ne postoji plan za evakuaciju Palestinaca koji žive u Gazi prema području Rafah, južno od Pojasa Gaze, u blizini egipatske granice - rekao je neimenovani zvanični izvor za Izraelsku javnu radiodifuznu korporaciju.

Javni emiter je objavio da bi Tel Aviv također mogao pristati na osnivanje četiri nove terenske bolnice u južnom Pojasu Gaze.

Očekuje se da će projekat podržati Turska, Egipat, Crveni krst i Ljekari bez granica.

Izrael je 1. decembra nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze s palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 17.487 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.480 drugih je povrijeđeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Izraelski broj poginulih u napadu Hamasa iznosio je 1.200, prema službenim podacima.

Anadolija