Katastrofa u Palestini

Izraelska kopnena operacija u Pojasu Gaze, prema pisanju New York Timesa je privremeno odgođena. Kako se navodi, operacija je odgođena zbog oblačnog vremena "koje otežava posao pilotima"

Oko 2.329 Palestinaca je ubijeno u Gazi od početka posljednjeg sukoba prošlog vikenda, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Još 9.714 Palestinaca je povrijeđeno, dodaje se u saopćenju.

Od početka izraelskih napada na pojas Gaze prošle subote ubijeno je najmanje deset medicinskih radnika, a 27 ih je povrijeđeno.

- Izraelski okupator je od početka agresije ubio 10 bolničara i ranio 27 drugih - navodi se u saopćenju.

Također, 23 vozila hitne pomoći uništena su kao rezultat kontinuiranih izraelskih zračnih napada na Gazu.

Ministarstvo je na društvenim mrežama objavilo i fotografije ambulantnih kola koja su potpuno uništena u izraelskim napadima.

Jučer je Ministarstvo zdravlja u Gazi pozvalo na hitno otvaranje koridora za spašavanje i omogućavanje prolaza ranjenima i dovoz humanitarne pomoći u blokirani pojas Gaze.

Bolnica Al-Quds u Gazi je "u opasnosti od bombardovanja", saopćilo je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca.

Organizacija je saopćila da je masovno prisilno premještanje pacijenata "zabranjeno bez obzira na njihov motiv".

Jučer je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo da je primilo naređenje od izraelskih snaga s novim rokom da se bolnica u gradu Gaza evakuiše do 16 sati po lokalnom vremenu, a početni rok je dat do 3 sata ujutro, ali je kasnije produžen.

Bolnica je, međutim, saopćila da se ne može evakuirati te da je dužna u okviru humanitarnog mandata nastaviti pružati usluge bolesnima i ranjenima.

Ekspert Ujedinjenih nacija upozorio je svijet da su "Palestinci u velikoj opasnosti od masovnog etničkog čišćenja" i pozvao globalnu zajednicu da posreduje u mirovnom sporazumu između Hamasa i Izraela.

Francesca Albanese, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije, rekla je:

- Ujedinjene nacije i njene države članice moraju intenzivirati napore da posreduju u momentalnom prekidu vatre između strana, prije nego što dođemo do tačke bez povratka. Međunarodna zajednica ima odgovornost da spriječi i zaštiti stanovništvo od zločina. Odgovornost za međunarodne zločine koje su počinile izraelske okupacione snage i Hamas također se mora odmah pokrenuti.

Dodala je da je "Izrael već počinio masovno etničko čišćenje Palestinaca pod maglom rata".

- Opet, u ime samoodbrane, Izrael nastoji opravdati ono što bi značilo etničko čišćenje. Svaka nastavljena vojna operacija Izraela prevazišla je granice međunarodnog prava. Međunarodna zajednica mora zaustaviti ova ogromna kršenja međunarodnog prava sada, prije nego što se ponovi tragična historija. Vrijeme je od suštinskog značaja. Palestinci i Izraelci zaslužuju da žive u miru, jednakosti prava, dostojanstva i slobode - navela je.

Iran je kroz kanale u Ujedinjenim narodima poslao poruku Izraelu da ne želi dodatnu eskalaciju sukoba te zemlje i Hamasa, ali da će morati intervenirati ako se izraelska operacija u Gazi nastavi, izvijestio je portal Axios pozivajući se na dva diplomatska izvora.

Kako piše Axiosov novinar Barak Ravid, koji izvještava iz Izraela, upozorenje iz Teherana praktički znači da bi rat mogao prerasti u regionalni sukob, bilo kroz direktno uplitanje Irana, bilo kroz uplitanje neke od militantnih grupa koje on podržava u Siriji ili Libanu.

Iranski šef diplomatije Hossein Amir-Abdollahian susreo se sinoć sa liderom Hamasa Hanijehom u Dohi, u Kataru.

Faktor/Sky News/The New York Times/Anadolija