Sjedinjene Američke Države (SAD) će u ponedjeljak pomoći svojim građanima da napuste Izrael morskim putem na Kipar, objavila je ambasada te zemlje u Izraelu.

- Vlada SAD-a pomaže američkim državljanima i članovima njihovih najužih porodica s važećom putnom ispravom da otplove iz Haife za (južni) Kipar 16. oktobra 2023. godine - objavila je ambasada u nedjelju.

Naveli su da ukrcavanje počinje u osam ujutro po lokalnom vremenu i da američki državljani moraju stići na putnički terminal najkasnije do devet sati.

Taj potez dolazi pošto se vjeruje da će izraelska kopnena operacija u Pojasu Gaze uskoro početi, iako su SAD navodno zatražile od Izraela da odgodi takvu ofanzivu dok se ne uspostavi humanitarni koridor, izvještavaju izraelski mediji u subotu.

Izraelska vojska saopćila je da je u sinoćnjim zračnim napadima u Gazi ubila jednog od istaknutih komandanata Hamasovog vojnog krila.

U saopćenju se navodi da je u napadu na jugu Khan Younisa ubijen Bilal Kudra, komandant elitne jedinice unutar Hamasovog vojnog krila.

Prema izvještajima Interne obavještajne agencije Shin-Bet, Kudra se smatra odgovornim za napade koje su Hamasovi borci izveli 7. oktobra na jevrejska naselja Nirim i Nir-Oz.

U saopćenju se navodi da je ubijeno i više aktivista palestinskih grupa otpora u Gazi.

Izraelska vojska dalje je kazala da je sinoć izvela zračne udare na više od 100 vojnih ciljeva u regijama Az-Zeytun, Khan Younis i Cibaliya. kako bi se oslabile sposobnosti Hamasa.

Iz Hamasa još nisu komentirali ove navode izraelske vojske.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian sastao se s političkim vođom Hamasa Ismailom Haniyehom u Dohi kasno u subotu.



Kako prenosi list "Jerusalem Press", u pisanoj izjavi Hamasa navodi se da se Haniyeh sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova i njegovom delegacijom, u Dohi, glavnom gradu Katara.

Tokom sastanka, na kojem se razgovaralo o dešavanjima u blokiranoj Gazi, gdje Izrael izvodi intenzivne napade, postignut je dogovor o nastavku saradnje kako bi otpor i palestinski narod u potpunosti ostvarili svoje ciljeve.

Haniyeh je razgovarao o "izraelskim kršenjima kada je riječ o Al-Qudsu (Jerusalem) i Al-Aksi, posebno o masakrima, ubistvima i politici naseljavanja na Zapadnoj obali te pokušajima podjele i judaizacije Al-Akse".

Dajući informacije iranskoj delegaciji o 16-godišnjoj blokadi i poteškoćama koje doživljavaju Palestinci, Haniyeh je rekao da će "nakon ovog rata biti otvorena nova stranica historije za palestinsku stvar i nivo otpora koji nikada neće biti isti kao prije".

Haniyeh je naveo da međunarodna zajednica, islamski svijet i arapske zemlje trebaju preuzeti svoju odgovornost za ono što se dogodilo u Gazi.

Iranski ministar vanjskih poslova Abdullahiyan također je obavijestio Haniyeha i delegaciju Hamasa u pratnji o svojim sastancima s regionalnim i međunarodnim zvaničnicima u okviru zaustavljanja napada na Gazu i njihovim rezultatima.

Abdullahian je također naglasio jasan stav Teherana u podršci palestinskom narodu, njihovom otporu i odlučnosti.

U međuvremenu, zbog izraelske naredbe o evakuaciji regije i kontinuiranog bombardiranja Gaze, 70 posto stanovništva na sjeveru te blokirane palestinske enklave lišeno je zdravstvene zaštite.

- Nakon što su Ujedinjene nacije evakuirale svoje centre i prestale pružati zdravstvenu zaštitu, 70 posto stanovništva u sjevernoj Gazi sada je lišeno medicinskih usluga - navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je u petak naredila da se više od milion ljudi evakuira sa sjevera Gaze ka jugu, a izraelska vojska najavljuje intenziviranje napada, uključujući i kopnenu operaciju.

Naredba je naišla na široku osudu, a UN i drugi međunarodni akteri su upozorili da će to dovesti do još veće humanitarne katastrofe.

Stroga izraelska blokada Gaze od prošle sedmice uključuje i prestanak opskrbe vodom, strujom, hranom, gorivom i medicinskim potrepštinama.

Amnesty International je u subotu objavio dokaze da je izraelska vojka koristila bijeli fosfor u gusto naseljenim civilnim područjima u Pojasu Gaze.

Videosnimci i fotografije koje je potvrdila Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama Amnesty Internationala pokazuju da je Izrael koristio bijeli fosfor u enklavi koju bombarduje od 7. oktobra.

Granate od 155 milimetara za haubice tipa M109 mogu se vidjeti na fotografijama municije koju je vojska skladištila u gradu Sderot, koji se nalazi kilometar od granice Gaze, gdje je Hamas pokrenuo svoju operaciju "Aqsa Flood".

Na slici su i artiljerijske granate M825 i M825A1 sa oznakom D528, što je identifikacioni kod Ministarstva odbrane SAD-a za "municiju na bazi bijelog fosfora".



Haubice M109 koje imaju domet od 18 do 22 kilometra, stacionirane u Sderotu, stavljaju sjevernu polovinu Pojasa Gaze u udarni domet izraelske vojske.

Posljednjih dana na društvenim mrežama dijele se videosnimci na kojima se vidi kako je sjever Gaze pogođen artiljerijskim granatama s bijelim fosforom.

Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama, koja je potvrdila slike snimljene iz različitih uglova napada na luku Gaza i obližnje hotele, također je podijelila satelitske snimke mjesta napada.

Iako je na snimku zabilježeno da je municija bijelog fosfora korištena zajedno s visoko eksplozivnim artiljerijskim granatama, navodi se da su artiljerijske granate ispuštale čestice koje su proizvodile gusti bijeli dim kada su eksplodirale u zraku.

Utvrđeno je da se lokacija još jednog snimka koji prikazuje upotrebu fosfora, podijeljenog na društvenim mrežama 11. oktobra, nalazi u blizini tornja Banke Palestine.

Amnesty International ispituje dodatne dokaze o mogućoj upotrebi bijelog fosfora u sjevernom Izraelu i Libanu.

Dim bijelog fosfora, koji je prema međunarodnom pravu zabranjen za upotrebu u područjima gdje je gusto naseljeno civilno stanovništvo, može uzrokovati iznenadne rane pluća i gušenje.

Bijeli fosfor, koji može izazvati opekotine drugog i trećeg stepena na koži, lako se zapali kada dođe u kontakt s kisikom. Kada se koristi kao bomba, izaziva požar, kao i eksplozivni efekat.

Požari uzrokovani bijelim fosfornim bombama mogu se proširiti na velika područja.

Vrlo je teško liječiti one koji su izloženi bijelom fosforu, koji se u organizam unosi udisanjem, kontaktom ili gutanjem. Bijeli fosfor se lijepi za površine i također je zarazan. Zbog toga oni koji liječe povrede uzrokovane bombom moraju proći posebnu obuku kako bi se zaštitili.

Periodično izlaganje tvari može uzrokovati naprednu deformaciju kosti vilice i uzrokovati njeno lomljenje.

Prema Konvenciji UN-a o konvencionalnom oružju (CCW), napadi zračnim zapaljivim oružjem u civilnim područjima zabranjeni su.

Anadolija/Faktor