Odbijena žalba

Najviši francuski sud potvrdio je zabranu nošenje abaje, široke duge haljine koju nose neke muslimanke, u školama.

Državno vijeće je saopštilo da je odbilo žalbu grupe za prava muslimana na vladinu zabranu koja je objavljena prošlog mjeseca.

Sud je, međutim, naveo da zabrana nije diskriminatorna prema muslimanima.

- Zabrana ne krši pravo na poštovanje privatnog života, slobodu vjeroispovijesti, pravo na obrazovanje - navodi se u odluci suda.

Vladinom odlukom se zabranjuje učenicima javnih škola da upadljivo nose znakove ili odjeću kojom pokazuju privrženost bilo kojoj religiji.

Vincent Brengarth, advokat organizacije ADM koja se bori za prava muslimana, podnio je krajem augusta žalbu Državnom vijeću tražeći suspenziju zabrane nošenja abaje, za koju je rekao da krši "nekoliko osnovnih sloboda".

Ranije ove sedmice, ministar obrazovanja Gabriel Attal rekao je da je više desetina muslimanskih učenica odbilo ukloniti svoje abaje tokom boravka u školama.

- Nova školska godina počela je u ponedjeljak i uprkos novom pravilu, 298 učenika došlo je u škole u različitim regijama zemlje noseći abaju - rekao je on.

Francuska vlada je na meti kritika zbog targetiranja muslimana izjavama i politikama u posljednjih nekoliko godina, uključujući racije na džamije i dobrotvorne fondacije te zakonom o "antiseparatizmu" koji postavlja široka ograničenja zajednici.

Anadolija