IZBORI U TURSKOJ

Na izborima u Turskoj je skoro okončano brojanje glasova, a prema dosadašnjim rezultatima u drugi krug idu aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov glavni protivkandidat Kemal Kilicdaroglu.

Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Kilicdaroglu osvojio 44,89 posto glasova, što je bilo dovoljno da njih dvojica prođu u drugi krug koji će se održati za dvije sedmice.

Ključnu prevagu bi mogao dati desničar Sinan Ogan, koji je osvojio 5,17 posto glasova te će njegovi birači vjerovatno donijeti prevagu jednom od dvojice vodećih.

Erdogan ima prednost od skoro pet posto glasova u odnosu na svog rivala pa u drugi krug ide s očekivanjem da će dobiti potrebnu prevagu za 50 posto glasova. Međutim ni Kilicdaroglu se ne predaje, već je još jučer, a i danas najavljivao da će on pobijediti.

Erdogan je u samom startu poveo i to je vodstvo u početku bilo značajno, pa je nakon 10 posto prebrojanih glasova Erdogan, koji je aktuelni predsjednik ispred vladajuće konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP), dobio 59,47 posto glasova, dok je njegov najveći protukandidat, kandidat opozicije, Kemal Kilicdaroglu iz Republikanske narodne stranke (CHP) kao stranke lijevog centra dobio 34,79 posto glasova.

No kako se brojanje odmicalo, Kilicdaroglu se sve više približavao pa je tako po brojanju više od 60 posto glasova, razlika između Erdogana i Kilicdaroglua u broju glasova iznosila manje od 10 posto. Erdogan je tada imao 51,56 posto, dok Kilicdaroglu imao 42,61 posto glasova.

Važno je napomenuti da Kilicdaroglu ni u jednom trenutku nije ugrozio vodstvo svog rivala, iako je u jednom momentu izjavio da on vodi.

Erdogan je pobijedio u Bursi, Hataju, Kahramanmarašu i Yozgatu, dok je Kilicdaroglu pobijedio u Istanbulu, Antaliji, Izmiru, Mersinu i Adani.

Zanimljivo je da je Erdogan dobio više podrške u zemljotresom pogođenim gradovima, kao i u dijaspori, dok Kilicdaroglu ima veću podršku velikih centara poput glavnog grada Ankare te Istanbula.

Drugi krug izbora održat će se za dvije sedmice, a već sada se govori da bi značajnu prevagu mogli donijeti glasovi trećeplasiranog kandidata Sinana Ogana, koji je osvojio iznenađujući broj glasova. On je malo prije objavljivanj rezultata putem Twittera poručio: "Jesen dolazi".