TURSKI LIDER

Predstojeći općinski izbori kasnije ovog mjeseca bit će posljednji izbori za predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je, čime će biti okončano više od 20 godina na čelu Turske.

Bio je to prvi put da je Erdogan, koji je na vlasti od 2003. godine, progovorio o odlasku s dužnosti.

"Radim bez prestanka. Trčimo okolo bez daha jer je za mene ovo finale. S ovlastima koje mi zakon daje, ovi izbori su moji posljednji izbori", rekao je predsjednik na sastanku Zaklade turske mladeži (TÜGVA) u Istanbulu u petak.

Sedamdesetogodišnji lider izrazio je uvjerenje da će njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Party) ostati na vlasti čak i nakon što on ode s dužnosti.

Rekao je da će rezultati lokalnih izbora 31. marta biti "blagoslov za braću koja dolaze poslije mene. Bit će prijenosa povjerenja."

Ishod izbora održanih 31. marta u Istanbulu, najvećem turskom gradu, smatra se ključnim u odlučivanju o političkoj sudbini njegovog gradonačelnika, Ekrema Imamğlua (52), dugo hvaljenog kao potencijalnog lidera glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) i mogućeg budućeg predsjednika.

Prije pet godina, Imamğlu i CHP zadali su udarac AK Partiji na općinskim izborima tijesnom kontrolom nad Istanbulom, predsjednikovim rodnim gradom, i glavnim gradom Ankarom, nakon godina vladavine AK Partije. Ali Erdoğan, koji je dominirao turskom politikom gotovo četvrt stoljeća, pobijedio je jak izazov opozicije u maju prošle godine i ponovno je izabran za predsjednika, dok su AK stranka i njeni saveznici osigurali još jednu parlamentarnu većinu.