IZVJEŠTAJ O RATU

Izvještaji za prethodni dan agresije na Ukrajinu govore o tome da su Ukrajinci navodno ubili više od hiljadu ruskih vojnika. Osim toga, Rusi napreduju u pet pravaca, a Oružanim snagama Ukrajine u pomoć dolaze obučeni vojnici koje su poslali u Njemačku na obuku.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je objavio da je tokom jučerašnjeg dana stradalo 1.010 ruskih vojnika, a navode da su od početka rata ubili otprilike 142.270 okupatora.

Osim ljudstva, Rusija gubi i opremu, a Generalštab navodi kako je do sada uništeno 3.303 rezervoara, a jučer pet. Također, jučer su uništili veliki broj oklopnih vozila - 13, a od početka rata ukupno 6.533. Uništeno je 298 aviona i 287 helikoptera, 18 brodova.

Ukrajinci međutim ne otkrivaju svoje gubitke u ratu i planiraju nastaviti s tom praksom. Postoje neke evropske procjene prema kojima je Ukrajina izgubila otprilike 100.000 vojnika i više od 20.000 civila, međutim nisu potvrđene. S druge strane, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak tvrdi da je veći broj poginulih civila nego vojnika. On tvrdi da je poginulo 13.000 vojnika.

Oružane snage Ukrajine su objavile i da okupator trenutno napreduje u pet pravaca te da Rusi snage koncentrišu na izvođenje napada u Kupjanu, Limanu, Bahmutu, Avdiivu i Šahtjoru. U jednom danu su izveli 10 raketnih i 29 vazdušnih udara te 69 napada iz raketnih sistema.

U američkoj bazi u Njemačkoj je završena obuka prve grupe od 635 ukrajinskih vojnika. Konkretno, obučeni su da koriste borbeno vozilo pješadije Bradley. Također, u Njemačkoj je već počela obuka druge grupe od 710 ukrajinskih vojnika. Oni će proći petosedmični kurs, tokom kojeg će se učiti manevarskoj, medicinskoj i osnovnoj obuci.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda rekao je da će njegova zemlja razmotriti transfer aviona MiG-29 u Ukrajinu, koji su u upotrebi u poljskoj vojsci. Varšava će se također pridružiti širokoj avijacijskoj koaliciji za F-16, ako se ona formira.


Jučer je i Vlada Holandije pristala da u Hagu osnuje novu međunarodnu organizaciju - Registar štete uzrokovane ruskog agresijom na Ukrajinu. Ministarstvo pravde tvrdi da bi ovo trebalo da postane prva komponenta sveobuhvatnog mehanizma reparacija, koji bi trebalo da osigura da Rusija plati odštetu za nastalu štetu.