Portparol State departmenta

Portparol State departmenta Ned Price ponovo je potvrdio američku podršku dijalogu Kosova i Srbije, koji vodi Evropska unija, prenosi "The Pavlovic Today".

Na pitanje tog medija o poruci državnog sekretara SAD Antoniya Blinkena Kosovu i Srbiji, s obzirom da se brzo približava 31. oktobar, krajnji rok za preregistraciju srpskih tablica na RKS, koji je postavila Vlada Kosova, Price je rekao da je poruka State departmenta dosljedna.

"Naša poruka o ovome je dosljedna. U potpunosti podržavamo dijalog koji vodi EU. Zato je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar bio u Prištini i Beogradu, da podrži ovaj proces. Kao što znate, i sam sekretar je takođe bio duboko angažovan na tome. Razgovarao je i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije ovog mjeseca, 11. oktobra. On je istakao našu podršku dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Pozvao je na nastavak konstruktivnog angažmana kako bi se osigurali mir i stabilnost širom regiona", rekao je Price.

Prema njegovim riječima, kako vrijeme odmiče da Kosovo i Srbija premoste neke značajne razlike, još uvijek postoji nada da se sporazum može da bude postignut.

"Nastavićemo da podržavamo taj dijalog sa EU. Nastavićemo da budemo partner i Kosovu i Srbiji u nadi da će u narednim danima moći da riješe ovaj spor mirnim putem", rekao je Price.

Izvor: Kosovo online/The Pavlovic Today