PREKRETNICA RATA

Prije nekoliko sedmica Rusi su najavili “operativnu pauzu” u Donbasu. Ovakve su pauze poprilično normalne pri ratovanju visokog intenziteta – kako zbog štete koja se nanosi na infrastrukturu, logistiku i ljudstvo tako i zbog činjenice da je potrebno obnoviti vojne zalihe.

Vojske naprosto moraju uzeti pauzu da se pregrupiraju i “osvježe”, no da je baš običaj da se to najavljuje na sva zvona i nije. Čini se da mora postojati još koji razlog zašto se ruska vojska aktivnost naglo smanjila, piše Telegraph.

Artiljerijska vatra je značajno opala, a ofenziva je puno manje. To se, doduše, kompenziralo bacanjem nekoliko projektila na veće gradove, valjda samo da se podsjeti na vojno prisustvo.

I dok su Rusi usredotočeni na pregrupiranje u Donbasu, Ukrajinci su počeli napadati mete na fronti Herson, na jugu. Ukrajinci su Rusiji zapravo uzeli više teritorija na jugu nego što su im Rusi uzeli u Donbasu.

To je razlog zašto je ruska vojna aktivnost opala – Rusi se igraju sustizanja, pokušavaju požuriti svoja sredstva i vojsku za odbranu Hersona na jugu.

Herson je strateški vrlo važan – to je strateška barijera koja prolazi preko Ukrajine od Krima do Kijeva i jedino uporište koje Rusi imaju sjeverno i zapadno od rijeke Dnjepar.

Ukrajincima je to i put do Krima, odakle bi trebali pritisnuti Ruse ako ih žele istjerati iz cijele zemlje. Ako se Rusi osjete ugroženima na Krimu, povući će tamo i jedinice iz Donbasa.

Nadalje, tokom ove ruske “operativne pauze”, Ukrajinci su konačno počeli koristiti poklone sa Zapada, primarno u vidu topničkih sistema većeg dometa kojima napadaju ciljeve na jugu. Misli se, naravno, na sisteme Himars.

Zadnjih petanest dana, Ukrajinci su gađali zapovjedne i kontrolne položaje u perimetru do 70 kilometara od svojih položaja. Mete uključuju zapovjedništvo, komunikacijska mjesta, radare protuzračne odbrane itd.

Njihovo uništavanje dislocira vojnu silu. Ovakav domet znači da – općenito govoreći – gađaju štabove brigada i divizija, a ne štabove jedinica.

Ratna logika glasi – vrednije stvari radi zaštite drže se što dalje od prve crte ratišta. Topništvo većeg dometa remeti tu logiku.

Drugo, Ukrajinci su udarili i na odlagališta ruske opskbre. Sudeći po snimkama požara koje smo vidjeli na društvenim mrežama, Ukrajinci su gađali deponije na razini brigade, divizije i korpusa, dakle pretežno gorivo i streljivo.

To ima jedan vrlo jednostavan učinak: Rusi sada moraju transportirati sve te zalihe punih 100 kilometara, umjesto 30 kilometara, kako bi zalihama opskrbili prve crte ratišza.

Rusi, koji se oslanjaju na topnički način ratovanja, a topništvo je izuzetno logistički intenzivno, vjerovatno u ovom trenutku nisu u stanju isporučiti dovoljno zaliha do prve crte fronte kako bi proveli daljnje ofenzive. Najvjerovatnije se mogu samo braniti na hersonskoj fronti.

Ukrajinci su počeli udarati i po mostovima rijeke Dnjepar. Drugim riječima, to su mostovi koji Ruse s prve crte povezuju s pozadinom njihovih snaga.

Postoje samo dva takva mosta, još uvijek nisu uništena ali su razrovani kraterima koji otežavaju prolaz teške logistike i premještanje tenkova i borbenih vozila pješaštva.

Način slamanja neprijateljske vojne sile valjda je oduvijek bio manje-više isti, s neznatnim varijacijama; prvo se udari na komandu i kontrolu, zatim na sveopću logistiku, a onda imate svo vrijeme svijeta da se “zabavljate” s umom neprijatelja.

Na tragu posljednjeg, ukrajinska vlada je u nedjelju objavila da će biti u Hersonu do rujna. Zelenski je već ranije govorio o milionskoj vojsci koja maršira na Herson, prenosi Jutarnji.hr.