Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je u Varšavi da su Srbija i Rusija "najhitnija i najizazovnija pitanja za bezbjednost Kosova".

"Najhitnije i najizazovnije pitanje za bezbjednost Kosova danas su Srbija i Rusija, pošto su duhovi prošlosti još uvijek živi i još uvijek su aktivni oni koji su izazivali ratove i genocid prije 25 godina. Dakle, mir u Evropi može biti samo osigurano zaustavljanjem Rusije i Srbije zajedno", rekla Gërvalla-Schwarz je na dvodnevnoj konferenciji „Odbrana 24 dana“ u Varšavi, a prenela Koha.

Ona je na panelu "Regionalna bezbjednost – izazov za Evropu" govorila i o, kako se navodi, "destabilizujućim akcijama Srbije, njenom mentalitetu prošlog vijeka, nedostatku demokratije i njenim pretenzijama", koje su, tvrdi slične ruskim i zasnivaju se "ne samo na tome da okupiraju teritorije susjednih država, već i da protjeruju građane i uništavaju kulturu i nasljeđe tih država".

Spomenula je i Vladu Srbije, za koju je rekla da je čine "bivši ministri Miloševića" i oni koji su pod sankcijama SAD.

"Postoji veliki potencijal ako se okupimo i ako smo voljni da slušamo Poljsku, baltičke i nordijske države, da slušamo Zapadni Balkan o njihovim stvarnim izazovima, njihovim iskustvima sa agresivnim susjedima i na osnovu čvrste analize, istinski i u skladu sa realnošću u ovim dijelovima Evrope, preduzmemo zajedničke akcije za obezbjeđivanje mira i stabilnosti u regionu“, rekla je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo onlne/Koha