Mirovni pregovori - jedini izlaz

Mirovni pregovori, ma koliko to izgledalo teško, jedini su izlaz za rješenje ukrajinske krize i rata, a ne samo oružje i koliko god bila nužna moralna osuda ruskih akcija u Ukrajini, očekivati da će to dovesti do pada Putinovog režima jeste puka zabluda, ocjenio je bivši visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku i nekadašnji generalni sekretar NATO-a Javier Solana, prenose Vijesti.me.

"To je i jedini način da se izbjegne sukob svjetskih razmjera između nuklearnih sila", upozorio je on.

Solana je u tekstu za analitičku mrežu "Project Syndicate" ocjenio da ruski predsjednik Vladimir Putin ne može da promjeni tok istorije, da ne dobija očekivane pobjede u bitkama u Ukrajini, ali i da je to problem koji pogađa cijelu međunarodnu zajednicu.

"Kažnjavati sankcijama Rusiju za Putinove prezrive poteze u Ukrajini mora poslužiti da se ubjedi da je jedini izlaz za njega pregovarački sto i to je jedino rješenje koje bi moglo biti od svih", rekao je Solana.

Prema njegovim riječima zamisao o promeni režima u Rusiji isto tako nije ostvarljiv put za rasplet ukrajinskog sukoba.

"Izjava američkog predsednika Josepha Bidena da Putin ne može da ostane na vlasti bez sumnje je bila ishitrena ali jedino što je mogla izazvati jeste da ponovo učvrsti Putinovu paranoičnu zamisao da je Zapad taj koji jedino što pokušava jeste da ga izbaci iz Kremlja", dodao je Solana.

Kako je rekao "koliko god bila nužna moralna osuda ruskih akcija u Ukrajini, očekivati da će to dovesti do pada Putinovog režima jeste puka zabluda i zato će prije ili kasnije morati da se pregovara s njim.

"Ono što je u Putinovoj glavi jeste odraz ubeđenja elita ruske spoljne politike, kao i javnog mnjenja u Rusiji, a to je pretjerano teritorijalno i vojno shvatanje geopolitičke moći", rekao je Solana i dodao da "usred 21. vijeka geopolitički položaj zemlje poput Rusije nije u funkciji širenja svojih teritorija, niti uticajnih sfera".

Solana je dodao da zemlja koja uživa poštovanje međunarodne zajednice jeste ona koja to zaslužuje po svom ekonomskom razvitku, tehnološkom napretku ili vrednošću svog ljudskog kapitala, kao i da je to "ono što je Kina shvatila mnogo bolje nego Rusija".

Izvor: Vijesti.me