Odbrana od ruske invazije

Sjedinjene Američke Države (SAD) pružit će ukrajinskim snagama najnovije sa čime raspolažu u svom vojnom arsenalu – bespilotne letjelice “dronove” koji se razlikuju od drugih dobro poznatih bespilotnih letjelica unutar i izvan SAD-a, kako bi im pomogli u suprotstavljanju ruskim snagama.

Letjelice Switchblade, koje SAD planira poslati Ukrajini, spadaju u avione moderne generacije i dosta se razlikuju od dronova na koje su Amerikanci navikli, kao što su Predator i Reaper, a svrstavaju se u sami vrh tradicionalnih dronova naoružanih projektilima s mogućnošću izvođenja ofanzivnih zadataka na materijalne ili ljudske ciljeve, uz izviđačke i misije prikupljanja obavještajnih podataka.

Važnost bespilotnih letjelica u ratovima širom svijeta porasla je tokom proteklih godina. Dronovi su odigrali odlučujuću ulogu u rješavanju nekih sukoba, poput sukoba između Azerbajdžana i Armenije oko regije Nagorno-Karabah. Također, Washington ih je koristio u atentatu na brojne visokopozicionirane komandante organizacije Al-Kaida i Islamska država Irak i Levant, kao i za likvidaciju iranskog generala Qassema Soleimanija.

Vojni stručnjaci kažu da globalna potrošnja na dronove bilježi ogroman porast u posljednjih nekoliko godina, budući da su vojske uložile oko 98 milijardi dolara u te tehnologije.

Al Jazeera će, kroz pitanja i odgovore, sagledati značaj i prirodu ovih letjelica, te kako one mogu promijeniti tok bitaka na teritoriji Ukrajine.

Zašto Washington daje dronove Ukrajini?

Nakon obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na zajedničkoj virtualnoj sjednici američkog Zastupničkog doma i Senata prošle srijede, američki predsjednik Joe Biden je potvrdio da će SAD poslati dronove kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

“Američki narod odgovara na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog da Ukrajini pruži više pomoći i više oružja za odbranu. Naša pomoć će također obuhvatati bespilotne letjelice, što pokazuje našu predanost slanju našeg najnaprednijeg oružja”, izjavio je Biden.

Bidenove riječi bile su dosljedne njegovim ranijim obećanjima da će Washington učiniti sve što je u njegovoj moći da porazi ruske snage u Ukrajini.

Koje tipove ovih letjelica Washington namjerava poslati u Kijev?

SAD će poslati 100 aviona, među kojima i lake dronove Switchblade 300 i srednje Switchblade 600, s tim da kompanija “AeroVironment”, u dogovoru s Ministarstvom odbrane (Pentagon), nije objavila slike trećeg i najvećeg modela.

Najmanji model je dizajniran za napade na precizne ciljeve i ljudske mete, dok se srednji modeli koriste za napade na oklopna vozila, tenkove ili brodove. Još uvijek se ne zna koji će modeli biti poslani u Ukrajinu.

Najmanji model je težak otprilike 2,7 kilograma, dug je 60 centimetara i može letjeti 15 minuta. Srednje letjelice teže oko 22 kilograma, a mogu letjeti 40 minuta u rasponu od 25 milja.

Ove letjelice imaju brzinu od 65 milja na sat, opremljene su kamerama i naprednim sistemima za navođenje. Riječ je o dronovima za jednokratnu upotrebu, što znači da eksplodiraju nakon što pogode cilj i ne mogu se vratiti nakon lansiranja.

Jesu li Rusija i Ukrajina koristile dronove u ratu koji trenutno traje?

Rusija i Ukrajina su koristile naoružane bespilotne letjelice u borbama koje su u toku, a ukrajinske snage već imaju flotu dronova Bayraktar turske proizvodnje koji ispaljuju precizno navođeno oružje.

Ukrajinci su izveli neočekivano uspješne napade prvih dana nakon početka rata. Međutim, nakon što su Rusi uspjeli proširiti domet svoje protivzračne odbrane u Ukrajini, ove letjelice nisu igrale više toliko važnu ulogu kao što su je imali ranije, rekao je Jack Watling, vojni stručnjak na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI) u Londonu.

Ko proizvodi ove avione i kolika im je cijena?

Ove avione za Pentagon proizvodi kompanija “AeroVironment”. Tržišna vrijednost kompanije je porasla za više od 150 miliona dolara odmah nakon što je najavila isporuku 100 letjelica za Ukrajinu. Sjedište kompanije se nalazi u Virginiji, koja graniči s Washingtonom.

Cijena najmanjeg modela počinje od 6.000 dolara po avionu, što su relativno niski troškovi, pogotovo u usporedbi sa 150.000 dolara koliko koštaju projektili Hellfire koje nose konvencionalni dronovi.

Koje su karakteristike ovih borbenih dronova?

Ove bespilotne letjelice ne lansiraju projektile, već su sami po sebi rakete. Za razliku od tipičnih projektila, ovaj dron može kružiti iznad mete, čekati savršen trenutak i pogoditi s izrazitom preciznošću.

Prednost im je u tome što kombiniraju superiorne mogućnosti konvencionalnih bespilotnih avionskih sistema, s dodatnim mogućnostima promjenjivog raketnog sistema kroz softver S2S gdje se koordinate cilja (GPS) trenutno prenose od aviona do ljudskog operatera. Može se programirati da pogađa mete bez ljudske intervencije (robot + umjetna inteligencija), što skraćuje vrijeme za donošenje odluka i pogađanje mete.

Zašto se zove kamikaza?

Japanska riječ “kamikaza” vezuje se za posebne japanske napadačke jedinice tokom Drugog svjetskog rata, čiji su se vojni piloti zabijali svojim borbenim avionima u mete koje su često bile ratni brodovi.

Misije Switchblade su samoubilačke prirode, jer se smatraju robotskom bombom i ne nose projektile koje ispaljuju. Zapravo, ove letjelice su projektil ili eksplozivna naprava koja ekplodira prilikom udara u određenu metu kada nastupi odgovarajuće vrijeme za realizaciju napada. Može se smatrati kombinacijom krstarećih projektila i bespilotne letjelice u isto vrijeme.

Kakav je značaj ovih aviona u ukrajinskom ratu?

Ove letjelice pružaju zračnu podršku malim jedinicama kopnenih snaga u slučaju da im nedostaje konvencionalna zračna flota, kao što je trenutno slučaj u Ukrajini, u kojoj su uništeni mnogi aerodromi, a većina njenih aviona oštećena i onesposobljena, prema zvaničnim ruskim podacima.

Mogu li ruski radari otkriti i oboriti ove letjelice?

Odbrana Switchbladea obuhvata napredne softvere za elektronsko ometanje i razne metode ometanja njihovog otkrivanja i obaranja, te raspolaže tehnikama i taktikama za zaobilaženje svake moguće odbrane.

Kakvu korist ukrajinska strana ima od Switchbladea?

Ovaj avion će biti važan dodatak za podršku vatrenoj moći ukrajinske vojske i omogućit će joj neki vid nadmoći na zračnom bojnom polju. Ove letjelice su teško vidljive, posebno noću. Rusi ne mogu čuti njihov zvuk, niti znaju kada će ih napasti, pored toga da imaju sposobnost gađanja malih vitalnih ciljeva.

Pošto ovi avioni ne nose navođene rakete koje traže izvor topline, oni će proširiti napade na ruska oklopna vozila, tenkove i druge kopnene ciljeve, a mogućnost letenja duže od 40 minuta daje Switchbladeu dosta slobode da traži ciljeve od izrazite vojne važnosti.