MEDIJATOR IZ TURSKE

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da se Rusija i Ukrajina približavaju sporazumu o "kritičnim" pitanjima te se u skladu s tim nada i prekidu vatre između dvije strane.

On je kazao da već postoji dogovor o određenim temama i da će do prekida vatre doći ukoliko nijedna od pregovaračkih strana ne odstupi od do sada postignutog napretka, odnosno ukoliko ne budu nazadovali.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i Dmytro Kuleba iz Ukrajine su se ranije ovog mjeseca sastali u turskom ljetovalištu Antalyi, a prisustvovao je upravo Cavusoglu. Rasprava tada nije donijela nikakve konkretne rezultate, ali su različiti razgovori nastavljeni online.

Cavusoglu, koji je prošle sedmice također bio u Rusiji i Ukrajini kako bi razgovarao sa Lavrovom i Kulebom, rekao je za turski list: "Došlo je do zbližavanja stajališta obje strane o važnim, kritičnim temama".

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, govoreći za televiziju Al Jazeera, rekao je također da su dvije strane sve bliže oko četiri ključna pitanja. Naveo je zahtjev Rusije da se Ukrajina odrekne ambicija za ulazak u NATO, demilitarizaciju, ono što je Rusija nazvala "denacifikacija" i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.