POSLJEDICE INVAZIJE

Borbe u Ukrajini se nastavljaju bez prekida. Jutarnje izvještaje su iznijeli generalštab vojske Ukrajine i ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Generalštab vojske Ukrajine je u svome redovnom izvještaju naveo da nije bilo značajnijih pomjeranja ukrajinske vojske u posljednjem danu. Vojne operacije su imale za cilj, kako navode, da ugroze logistiku ruske vojske pa su tako uništena četiri ruska aviona, tri helikoptera i jedna bespilotna letjelica.

Od početka rata, oni navode da je ubijeno više od 12.000 ruskih vojnika te da je uništeno 389 tenkova, 1.249 oklopnih vozila, 150 jedinica topničkog sistema, 77 aviona, 90 helikoptera, 3 broda i 34 protivzrakovna sistema.

Prema izvještaju generalštaba ukrajinske vojske u prethodnim danima nije bilo značajnijih promjena u pristupu borbi. Ukrajinske snage napadaju pozadinska skladišta i baze sa ciljem da ugroze opskrbu ruske vojske na okupiranim teritorijama. Također, ni okupatorska ruska vojska nije pokretala značajnije ofanzivne akcije nego se fokusirala na utvrđivanje ranije zaposjednute teritorije.

Generalštab optužuje rusku vojsku da koristi civilne i vjerske objekte za postavljanje artiljerijskih pozicija te skladištenje municije. Moral ruske vojske je, kako kažu iz Oružanih snaga Ukrajine, na niskom nivou te pojedinci odbijaju da izvrše komande.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konashenkov je naveo kako su do sada u ratnim operacijama onesposobili 3.920 ukrajinska vojna položaja.

Po podacima koje je on iznio, uništili su 143 bespilotne letjelice, 1.267 tenkova i drugih oklopnih vozila, 124 raketna bacača, 457 artiljerijskih sistema i 1.028 specijalnih vojnih vozila.

U toku noći prema izvještaju ruskih snaga uništene su četiri bespilotne letjelice, uključujući jedan dron Bayraktar te je pogođeno 187 ciljeva. Također, prema izvještaju borbe se vode na sjeveroistočnom prilazu Severodonjecka.