Ruske trupe u Ukrajini, nastavile su i 18. dan rata u ovoj državi napade na nekoliko frontova na jugu, istoku, a po prvi put i na zapadu Ukrajine.

Tokom današnjeg dana, bitke su se nastavile oko Mariupolja na jugu države, a situacija u ovom ukrajinskom gradu može se ocijeniti i kao najteža.

Ruska vojska opkolila je ovaj lučki grad još prije nekoliko dana, a zvaničnici su saopćili kako im ponestaju i posljednje zalihe hrane i vode.

"Ljudi su već 12 dana u teškoj situaciji. U gradu nema struje, vode ni grijanja. Mobilne komunikacije gotovo i da nema. Posljednje zalihe hrane i vode su na izmaku", naveli su zvaničnici Mariupolja.


Ruske trupe okružile Mariupolj (Foto: Liveuamap)

Gradsko vijeće Mariupolja također je poručilo kako je od početka invazije Rusije na Ukrajinu u ovom gradu ubijeno 2.187 građana.

"U posljednja 24 sata grad je bombardovan najmanje 22 puta. Na Mariupolj je do sada bačeno preko 100 bombi", ističu zvaničnici.

Slična situacija je i na jugozapadu države gdje se borbe i dalje vode oko Mikolajiva koji ruske trupe također već danima napadaju.

"Humanitarni koridor postoji samo u pravcu Odese. Sve druge pravce kontrolišu Rusi. Stvaramo robne rezerve za hitne slučajeve. Skladištimo konzerviranu hranu i proizvode s dužim rokom trajanja. Tokom napada uništena je i trafostanica, te su prekinuti visokonaponski vodovi. Tokom granatiranja koje su izvršile ruske trupe, ubijeno je devet osoba dok je sedam ranjeno", rekao je gradonačelnik grada Aleksandar Senkevič.

Iako za sada nije poznato da li ruske trupe uopće imaju namjeru ulaziti u Harkov, ovaj grad i dalje trpi velike posljedice bombardovanja.

Na početku, ruske trupe su raketama gađale vojne objekte, ali posljednjih nekoliko dana sve se češće mogu vidjeti i snimke stambenih objekata koji su pretrpjeli veliku štetu nakon raketnih udara.


Stambeni objekti u Harkovu (Foto: Twitter)

Ruske trupe i dalje nastavljaju grupisanje oko glavnog grada Ukrajine Kijeva. Iako se borbe još uvijek ne vode u gradu, borbe su te tokom noći, ali i današnjeg dana intenzivirale u Irpinu, mjestu koje se nalazi u blizini Kijeva.

Upravo u ovom mjestu danas je ubijen i nagrađivani snimatelj New York Timesa Brent Renaud.

Ovu informaciju je potvrdio čelnik policije. Jedan novinar je ranjen usljed ruskog napada. Pretpostavlja se da su napadnuti dok su bili u automobilu, prenosi list Guardian. Prema posljednjim informacijama, ruske trupe su ušle u ovo mjesto, ali još uvijek nije poznato da li su uspostavile i potpuno kontrolu nad njim.

Tokom 18. dana rata u Ukrajini, borbena dejstva su se počela odvijati i na zapadu Ukrajine koji je do sada bio pošteđen sukoba. Ruska vojska bombardovala je bazu Javoriv na krajnjem zapadu Ukrajine, a ukrajinski zvaničnici su saopćili kako je ubijeno najmanje devet osoba dok je 60 ranjeno.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije oglasilo se nakon napada te su naveli kako je ruska vojska izvela ciljani napad na ovu bazu, te je neutralizirala nekoliko vojnih meta.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov naveo je kako je u bazi ubijeno do "180 stranih plaćenika" te da je uništena velika količina oružja koje su Ukrajini isporučile zapadne države, a koje je trebalo biti namijenjeno za borbe oko Kijeva, te za istok i jug države.

Zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk danas je izjavila kako je do sada više od 140.000 civila evakuisano iz zona sukoba u Ukrajini, ali je naglasila kako humanitarni konvoji i dalje ne uspijevaju doći do Mariupolja.

"Kolona je ostala u Berdjansku koji drže ruske trupe. Sutra će ponovo pokušati stići do Mariupolja", rekla je Vereščuk.