NASTAVAK POSKUPLJENJA

Globalna kriza u vezi sa hranom potaknuta ruskom invazijom Ukrajine eskalira danas sa objavom vlade Indonezije da će ta država pojačati pravila oko izvoza palminog ulja kako bi se održala proizvodnja vitalnih životnih namirnica unutar njenih granica.

Konflikt u Ukrajini prijeti globalnoj proizvodnji žitarica, opskrbi jestivim uljima i izvozu gnojiva, zbog čega cijene osnovnih dobara rastu što rezultira krizom na energetskim tržištima.

Palmino ulje je najrasprostranjenije biljno ulje koje se koristi u proizvodnji hrane, čokolade, margarina pa čak i deterdženata. Od početka ove godine, cijene palminog ulja povećale su se za više od 50%.

Indonezijski ministar trgovine Muhammad Lufti reko je da su izvozna ograničenja na snazi kako bi se osiguralo da cijena ulja za domaćinstva ostane dostupna konzumentima.

Povećanje cijena dolazi u trenutku kada je mogućnost da se hrana priušti veliki izazov jer se globalna ekonomija pokušava oporaviti od krize uzrokovane corona virusom te omogućava veću stopu inflatornog pada.

Rusija i Ukajina su bitni opskrbljivači jestivim uljima i na globalnom tržištu učestvuju sa 30% izvoza pšenice. Ukrajina je u srijedu zabranila izvoz šećera, mesa i ječma te drugih poljoprivrednih dobara.

Samo u februaru ove godine prema podacima UN-ove agencije za hranu, cijene hrane su porasle za 20.7% sa tendencijom daljeg rasta.