Agresija na Ukrajinu

Ruski “blitzkrieg” na Ukrajinu, kada je ratna doktrina u pitanju, kako sada stvari stoje, vjerovatno će izučavati kao najveći promašaj u istoriji ratovanja.

Snimke koje danas stižu iz okoline ukrajinskog grada Kharkiva, koji ruska artiljerija danima razara, izgledaju jezivo i nestvarno.

Ne, nisu u pitanju snimke razorenog grada, nego snimke razorenog konvoja okupatorske ruske vojske.

Dok snimke uništene “druge vojne sile na svijetu” obilaze svijet, mnogi se pitaju kakve je i ko obavještajne informacije davao Putinu i njegovim silnim generalima u pripreme okupacije Ukrajine? Jer, sudeći po snimkama koje svakodnevno stižu iz zona koje Rusi pokušavaju okupirati, informacije koje su servirane Putinu o tome kakav ih otpor čeka u Ukrajini – nisu vrijedile ni pišljiva boba!

Video pogledajte OVDJE.

I ne samo da je Putin i njegova bulumenta generala očito imala totalno pogrešne informacije o vojnoj sili koja će ih dočekati u Ukrajini, nego su po svemu sudeći obavještajne službe i silni ruski špijuni po Ukrajini potpuno pogrešno procijenili raspoloženje Ukrajinaca. A, ono je definitvno po onoj staroj – bolje grob nego rob!

Pogledajte snimak ukrajinskog policajca koji je nekoliko trenutaka ranije preživio rusko raketiranje njegovog radnog mjesta.

Ne mora se tečno govoriti ukrajinski ili vrlo sličan ruski, da bi se razumjelo jednu prostu rečenicu u njegovoj poruci koju izgovara uz osmjeh, dok mu krv lije niz lice; “je** vas vaš ruski svet”!

Jutros je ruski diktator ugasio društvene mreže u Rusiji i praktično zabranio rad nezavisnim medijima, proglašavajući zakon po kojem svako onaj ko rat u Ukrajini nazove ratom ili objavi snimke iz Ukrajine o poginulim ruskim vojnicima i razaranju ukrajinskih gradova koji se ne svide zvaničnom Kremlju, može dobiti 15 godina robije.

Kada gledate snimke s terena, jasno je da je to on morao uraditi. U suprotnom, ne bi se dugo zadržao u predsjedničkoj fotelji. Velika većina Rusa ne zna šta se dešava u Ukrajini. Onog dana kada se to promjeni, Putin više neće biti predsjendik Rusije, to je jedino sigurno!