PRKOS UKRAJINSKOG LIDERA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegova hrabra nacija već su učinili više na transformaciji politike Zapada prema Rusiji, nego svijet u posljednjih 30 godina.

Prkos ukrajinskog lidera inspirisao je i osramotio Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da idu daleko dalje i mnogo brže u pretvaranju Rusije u "isključenu državu" nego što se činilo da su spremne.

Obećavanjem oružja i municije Zelenskom, čini se da je Zapad sve više uvučen u mogući rat s Moskvom oko Ukrajine, iako ona nije članica NATO-a.

Nakon što su prošle sedmice insistirali da će sankcije biti podijeljenje u više dijelova rastućom krivom te da će se uvoditi na osnovu ponašanja Rusije, Washington i njegovi saveznici su sada požurili da lično sankcionišu Putina i izbacili su ključne ruske banke iz vitalne globalne finansijske mreže SWIFT.

U najneobičnijoj smjeni, Njemačka, pod novim kancelarom Olafom Scholzom, obećala je da će premašiti ciljeve NATO-a za troškove odbrane i prevazišla je svoju suzdržanost da šalje oružje u ratna područja obećavajući da će naoružati Ukrajince koji se bore protiv ruskih trupa. Njemačka je također zaustavila gasovod Sjeverni tok 2 koji je dovozio vitalno potreban ruski gas u Zapadnu Evropu.

Upečatljivo je da je mađarski premijer Viktor Orban, inače Putinov štićenik, stao na stranu svojih kolega lidera Evropske unije. Još jedan autokrata, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je imao tople veze s Putinom, pozvao se na konvenciju iz 1930-ih koja bi mogla zakomplikovati ruske pomorske operacije na Crnom moru.

A Velika Britanija, nakon što je dugo zatvarala oči pred bogatstvom oligarha opranim kroz luksuznu imovinu u Londonu, sa zakašnjenjem izjavljuje, prema riječima premijera Borisa Johnsona, nema mjesta za prljavi novac u Engleskoj.

Čak se i bivši predsjednik Donald Trump, koji je prošlu sedmicu proveo umiljavajući se Putinovoj "genijalnosti" dok se invazija odvijala, u subotu osjećao primoran da oda počast hrabrosti Zelenskog, kojeg je jednom pokušao iznuditi koristeći američku pomoć u telefonskom pozivu koji je doveo do njegovog prvog opoziva.

Herojstvo ukrajinskog predsjednika također je dirnulo ljude širom svijeta i pokrenulo bujicu manjih gestova podrške. Formula 1 i evropski nogometni čelnici oduzeli su Rusiji vrhunske događaje.

Ruski baletni nastupi su otkazani u Velikoj Britaniji. A neke američke države povlače rusku votku s polica.

Emocionalna privlačnost Zelenskog


Značajno jačanje globalnog fronta protiv Rusije tokom vikenda uslijedilo je nakon sve žešćih poziva Zelenskog u pomoć.

Malo je ljudi očekivalo da će se Zelenski, bivši komičar koji je, na frustraciju američkih zvaničnika, sedmicama ignorirao ili umanjivao američka upozorenja o neizbježnoj invaziji, pretvoriti u lidera koji će odgovarati ovom trenutku u historiji njegove zemlje.

Njegova ranija suzdržanost je možda ostavila mnoge njegove sunarodnjake nespremnima za agoniju koja se spremala da se razvije. Odbojnost prema opasnosti je promijenio nekoliko dana prije invazije kada je upućivao srceparajuće apele za pomoć.

Pet dana nakon ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegova hrabra nacija već su učinili više na transformaciji politike Zapada prema Rusiji od 30 godina poslije hladnoratovskih samita, resetiranja politike i obračuna s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.