Pod strogim mjerama sigurnosti

Danas će u Tirani biti održan Samit za Ukrajinu na kojem se očekuje prisustvo predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, prenosi RTK.

Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa održaće se 28. i 29. februara, a učestvovaće 13 zemalja jugoistočne Evrope, koje će predstavljati premijeri.

Kosovo će na samitu predstavljati predsjednica Vjosa Osmani, rekao je za RTK savjetnik za medije Bekim Kupina.

U svojoj prvoj posjeti Tirani, Zelenski će održati i sastanke sa najvišim državnim zvaničnicima.

Očekuje se da ukrajinski predsjednik doputuje u Tiranu 27. februara uveče, dok će 28. u srijedu učestvovati na samitu na kojem će učestvovati i neki od najviših zvaničnika Brisela, kao i lideri zemalja Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

I predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan biće dio samita, putem video poruke, kako je 20. februara iz Ankare najavio i albanski premijer Edi Rama.

Rad samita odvijaće se u prostorijama Kongresne palate, gdje će biti održana ceremonija dočeka, a na kraju zatvorenih sednica za medije biće održana i zajednička konferencija za novinare.

U međuvremenu, 29. februara u Tirani će se sastati lideri zemalja regiona koji će razgovarati o planu ekonomskog rasta zemalja Zapadnog Balkana i evropskim integracijama.

Očekuje se da tom sastanku prisustvuje i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsjedniku Albanije Bajramu Begaju na solidarnosti sa Ukrajinom.

Izvor: Kosovo online/RTK