Diplomatija do invazije

Kao što je predsjednik Joe Biden više puta jasno dao do znanja, posvećeni smo vođenju diplomatije do trenutka kada počne invazija, poručili su iz Bijele kuće.

Predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno su se dogovorili o summitu na kojem će razgovarati o situaciji u Ukrajini, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kasno navečer u nedjelju.

Razvoj događaja, objavljen u priopćenju Elizejske palače nakon što je Macron odvojeno razgovarao s oba svjetska čelnika, dovodi u pitanje vrijeme očekivane ruske invazije na Ukrajinu.

Sastanak Biden-Putin neće se dogoditi ako Rusija napadne Ukrajinu, priopćio je Macronov ured.

"Može se održati samo pod uvjetom da Rusija ne napadne Ukrajinu“, stoji u izjavi iz Elizejske palače.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki sinoć je u posebnom priopćenju potvrdila ovaj scenarij:

"Kao što je predsjednik više puta jasno dao do znanja, posvećeni smo vođenju diplomacije do trenutka kada započne invazija. Tajnik [Antony] Blinken i ministar vanjskih poslova [Sergej] Lavrov trebali bi se sastati kasnije ovog tjedna u Europi, pod uvjetom da Rusija ne nastavi s vojnom akcijom. Predsjednik Biden je u načelu prihvatio sastanak s predsjednikom Putinom nakon tog angažmana, opet, ako ne dođe do invazije. Uvijek smo spremni za diplomaciju. Također smo spremni nametnuti brze i teške posljedice ako Rusija umjesto toga izabere rat. A trenutno se čini da Rusija vrlo brzo nastavlja pripreme za sveobuhvatni napad na Ukrajinu“.

Sadržaj summita pripremit će američki državni tajnik Anthony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom ranije zakazanog sastanka u četvrtak, priopćila je francuska vlada.

Amerikanci nisu uvjereni u dobre ruske namjere

Ranije je nekoliko američkih dužnosnika je potvrdilo da su Sjedinjene Američke Države dobile obavještajne podatke koji pokazuju da su ruski vojni zapovjednici dobili naredbu da krenu s invazijom na Ukrajinu.

Obavještajni podaci, do kojih se došlo nedavno, prethodili su dramatičnoj izjavi predsjednika Joea Bidena u petak da Sjedinjene Američke Države vjeruju da je predsjednik Vladimir Putin već odlučio izvršiti invaziju.

"Od ovog trenutka, uvjeren sam da je donio odluku. Imamo razloga vjerovati u to“, rekao je Biden u petak. Upitan kako SAD zna, rekao je samo: „Imamo značajnu obavještajnu sposobnost“.

Bidenova tvrdnja označila je pomak nakon nekoliko tjedana od kada su Amerikanci izjavljivali kako vjeruju da Putin nije donio konačnu odluku. U subotu je ministar obrane Lloyd Austin rekao da se slaže s Bidenom da je Putin odlučio izvršiti invaziju i da je ruska vojska sada u „fazi u kojoj morate biti ako idete u napad“.

Predstavnici Bijele kuće kažu da se razina prijetnje u istočnoj Ukrajini i duž ruske granice nije smanjila tijekom vikenda, unatoč diplomatskim naporima potpredsjednice Kamale Harris i državnog tajnika Blinkena na velikoj godišnjoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu. Bijela kuća je priopćila da su Bidena u subotu ponovno obavijestili njegovi suradnici da „Rusija može pokrenuti napad na Ukrajinu u bilo kojem trenutku“.

Predsjednik Biden je u nedjelju sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost usredotočen na Ukrajinu. Austin i Blinken, koji su se tek vratili iz Europe, došli su u Bijelu kuću  dok je potpredsjednica Harris sudjelovala na sastanku online, iz Air Force Two-a dok se vraćala natrag iz Njemačke.

Sjedinjene Američke Države su, od predsjednika Bidena, do državnog tajnika i ministra obrane upozoravale na rusku taktiku mogućeg insceniranja rata, traženja izgovora za napad kako bi osigurala razmještanje skoro 200.000 vojnika na ukrajinskoj granici.

Sve veća uznemirenost

Predsjednik Biden je iznenada otkazao svoje putovanje u Delaware, svoju matičnu saveznu državu, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. Biden je trebao ostati u Delawareu do utorka ujutro zato što je u ponedjeljak praznik – Predsjednički dan.

U međuvremenu američke obavještajne službe javljaju da je taktičko zapovjedništvo ruskih oružanih snaga dobilo naređenje iz Moskve da nastave svoje djelatnosti.

Državni tajnik Blinken je izjavio da, ukoliko se on ne sastane s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, to znači da je Rusija napala Ukrajinu.

"Činimo sve što možemo. Moja je odgovornost učiniti sve što mogu da diplomatski pokušam spriječiti rat. I zato neću ostaviti nijedan kamen neprevrnut dok to ne učinim. Prije nekoliko dana obratio sam se ministru vanjskih poslova Lavrovu, predložio sam da se sastanemo idućeg tjedna u Europi kako bismo vidjeli možemo li nastaviti razgovore koji bi nam omogućili da spriječimo rat i riješimo sigurnosne probleme koje svi imamo, Sjedinjene Američke Države, Europa, i Rusija, u tom razgovoru. Vratio se i rekao: ‘Da, hajde da se nađemo’. A mi smo odgovorili i rekli: ‘Imat ćemo sastanak pod uvjetom da u međuvremenu ne napadnete Ukrajinu'“.

Planovi za evakuaciju diplomata

Američko veleposlanstvo u Rusiji upozorilo je Amerikance u toj zemlji da „izbjegavaju gužvu“ i „imaju planove za evakuaciju“ o napuštanju Rusiju, pozivajući se na medijske izvještaje o „prijetnjama napadima“.

Ova poruka, savjet, označava daljnje pogoršanje odnosa SAD-a i Rusije u onome što neki promatrači već nazivaju novim hladnim ratom.

Sigurnosno upozorenje objavljeno na web stranici veleposlanstva u nedjelju glasi: „Prema medijskim izvorima, bilo je prijetnji napadima na trgovačke centre, željezničke i metro stanice i druga javna okupljališta u glavnim urbanim područjima, uključujući Moskvu i St. Petersburg kao u područjima pojačane napetosti duž ruske granice s Ukrajinom“.

Upozorenje američkog veleposlanstva dalje nastavlja:

"Radnje koje treba poduzeti:

• Pratite lokalne i međunarodne medije radi ažuriranja.
• Izbjegavajte gužvu.
• Obavijesti prijatelje i obitelj o svojoj sigurnosti.
• Budite svjesni svoje okoline.
• Ostanite na oprezu na mjestima koja posjećuju turisti/zapadnjaci.
• Pregledajte svoje osobne sigurnosne planove.
• Nosite ispravnu identifikaciju, uključujući američku putovnicu s aktualnom ruskom vizom.
• Imati planove evakuacije koji se ne oslanjaju na pomoć američke vlade“.