Vraćaju se u bazu

Dio trupa u ruskim vojnim okruzima u susjedstvu Ukrajine vraća se u svoje baze nakon završetka vježbi, izvijestilo je u utorak, 15. februara rusko ministarstvo obrane, što je potez koji bi mogao deeskalirati trvenja između Moskve i Zapada, piše Radio Slobodna Evropa.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je ministarstvo rekavši da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke jedinice južne i zapadne vojne oblasti završile su svoje vježbe i počele se vraćati u bazu, prenio je Reuters.

Videosnimka koju je dostavilo rusko ministarstvo odbrane i objavila novinska agencija RIA pokazuje da se neki tenkovi i druga oklopna vozila ukrcavaju na željezničke vagone.

“Jedinice Južne i Zapadne vojne oblasti koje su završile svoje misije već su počele s ukrcavanjem i danas će se željeznicom i cestama početi premještati u svoje garnizone. Odvojene jedinice će marširati pješice u sklopu vojnih konvoja”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Međutim, Konašenkov kaže da su neke vježbe još uvijek u toku.

“Oružane snage Rusije nastavljaju niz velikih vježbi za operativnu obuku vojnika i snaga. Sudjeluju praktički sve vojne oblasti, flote i zračno-desantne jedinice”, dodao je.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

”15. februar 2022. ući će u povijest kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda. Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka”, napisala je na Telegramu glasnogovornica Marija Zakarova.

Rusija je grupirala više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije, pogotovo jer zajedničke vježbe Moskve s Bjelorusijom od 10. do 20. februara znače da je Ukrajina gotovo u okruženju

Autor: RSE